Het is officieel: Fitbit neemt Pebble over en haalt smartwatches van de markt

Pebble

Een week geleden kwam het gerucht naar buiten en nu is het officieel: Fitbit heeft Pebble overgenomen en haalt het merk en al zijn producten per direct van de markt. Beide bedrijven hebben de overname officieel bevestigd. Hoeveel geld er mee gemoeid is officieel onbekend, maar volgens Bloomberg gaat het om ongeveer 40 miljoen dollar.

Pebble heeft in een uitgebreide blogpost uitgelegd wat dit betekent voor zijn gebruikers. De smartwatches die mensen al hebben blijven gewoon werken, maar de functionaliteit en de ondersteuning worden op termijn waarschijnlijk minder. De garantie op alle Pebble-horloges vervalt per direct, zegt het bedrijf. Al is de vraag of dat juridisch stand houdt.

Mensen die via Kickstarter een Pebble 2, Pebble Time 2 of Pebble Core hebben besteld krijgen hun geld terug en hoeven hiervoor verder niks te doen. Datzelfde geldt voor mensen die een horloge hebben besteld op de site bij Pebble en deze nog niet hebben ontvangen.

Fitbit

Fitbit neemt van Pebble eigenlijk alleen het personeel en de technologie over. Daarbij gaat het vooral om de software en niet om de hardware. Fitbit gebruikt deze extra kennis en mensen om zijn producten nog beter te gaan maken, maar heeft dus geen interesse in de fysieke producten van Pebble.

Fitbit CEO James Park laat weten:

Omdat simpele wearables steeds slimmer worden en smartwatches gezondheids- en sportfuncties toevoegen, zien we een kans om verder te bouwen op onze kracht om zo onze positie in de wearablecategorie te versterken. Met deze overname kunnen we de uitbreiding van ons platform en ecosysteem versterken om Fitbit een onmisbaar onderdeel van het leven te maken voor een bredere groep klanten. Daarnaast willen we tools bouwen voor zorgverleners, verzekeraars en werkgevers die wearables willen gebruiken voor preventieve en chronische zorg.

Pebble CEO Eric Migicovsky gaat niet in op de exacte reden van de overname en zegt dat er “meerdere factoren” meespelen. Het was al een tijdje bekend dat Pebble het financieel zwaar had.