‘Israëlisch bedrijf helpt FBI met kraken iPhone’

Het Israëlische bedrijf Cellebrite, helpt de FBI om toegang te krijgen tot de iPhone van de verdachte in de San Bernardino-zaak. Dat meldt de Israëlische krant Yedioth Ahronoth. Gisteren werd bekend dat de start van het beroep van Apple in de zaak tussen het bedrijf en de FBI, voorlopig is uitgesteld. Op het laatste moment zou er volgens de FBI toch een mogelijkheid zijn dat de hulp van Apple niet nodig is om toegang te krijgen tot het toestel.

Wie de FBI kon helpen, was toen nog onduidelijk. Nu lijkt dat dus Cellebrite te zijn, dat is gespecialiseerd in het aanbieden van afluisterdiensten. Dat willen zowel het bedrijf als de FBI overigens niet bevestigen.

Het is onduidelijk hoe het bedrijf toegang tot het toestel denkt te krijgen en hoe zeker het is dat het lukt. Het is niet onwaarschijnlijk dat Cellebrite gebruik maakt van een niet algemeen bekend lek in iOS.

Als dat zo is, is de vraag natuurlijk of de FBI niet al veel eerder op de hoogte was van het bestaan daarvan. Het zou zo kunnen dat de FBI hoopte op een uitspraak van de rechter die later kon worden gebruikt als precedent op het moment dat de hulp van Apple echt noodzakelijk is. Als de inschattingen uiteindelijk waren dat de FBI de zaak niet ging winnen, is het verstandiger om te zorgen dat de zaak niet doorgaat, zoals nu mogelijk het gevolg is.