Israëlische startup brengt ’tricorder’ uit Star Trek tot leven

Een Israëlische startup heeft een bijzondere techniek ontwikkeld voor (smartphone)camera’s. De techniek stelt camera’s in staat om foto’s en video’s te maken van objecten, waarna het de chemische samenstelling van het object kan ontdekken. Dat meldt Wall Street Journal.

Hiermee laat het bedrijf de alom bekende tricorder uit Star Trek tot leven komen, waarmee allerlei chemische samenstellingen konden worden geanalyseerd en gescand. Unispectral Technologies, zoals de spin-off van de University of Tel Aviv heet, wil de nieuwe camera’s gaan integreren in smartphones, zodat we straks allemaal de beschikking hebben over een ’tricorder’.

Spectraal filter

De camera bestaat uit een speciale lens en een spectraal filter, waardoor de camera in staat is om licht van diverse golflengtes op te nemen. Gezien het feit dat elk materiaal zijn eigen spectrale samenstelling (handtekening) heeft, is de camera in staat om samen met speciale software te achterhalen uit welke stoffen en materialen een object bestaat.

unispectral

De nieuwe camera zou een grote uitkomst kunnen zijn om vervuild voedsel tegen te gaan, waardoor de technologie de ziekte- en sterftecijfers zou kunnen drukken. Daarnaast zou het in de toekomst mogelijk moeten zijn om medische aandoeningen te analyseren via de camera.

Voordat het product op de markt komt moet Unispectral Technologies eerst nog een partner zien te vinden die de afbeeldingen en video’s kan analyseren en de terugkoppeling naar de gebruikers verzorgd. Volgens het bedrijf zijn zij inmiddels in onderhandeling met grote elektronicabedrijven die smartphones produceren, maar is er nog geen partner gevonden.

De Israëlische startup is overigens niet de eerste die een dergelijke techniek ontwikkeld heeft. Eerder lazen we al over een andere Israëlische startup die een apparaatje ontwikkelden waarmee je de chemische samenstelling van objecten kan meten.