Italiaan ontwerp stad van de toekomst: wil jij verticaal wonen?

We bouwen langzaam maar zeker elk stukje vrij grond vol met huizen, kantoren of andere gebouwen. Maar wat als we werkelijk elke vierkante meter hebben gevuld en er toch meer leefruimte nodig is? Simpel: dan gaan we toch gewoon verticaal bouwen?

De Vertical City van architect Luca Curci laat zien hoe de wolkenkrabber van de toekomst eruit zou kunnen zien, zodat we alvast kunnen nadenken of dat is wat we willen. Elke toren zou plaats kunnen bieden aan zo’n 2.500 mensen, dus er is meer dan voldoende woonruimte. Het is verder de bedoeling dat de torens zo’n achttien verdiepingen hoog worden en voorzien worden van openingen, zodat je ‘binnen’ kunt genieten van de zon en de planten bewaterd kunnen worden met regenwater.

vertical_city_004s1

Elke toren zou zo’n 750 meter hoog moeten worden en wordt voorzien van 200.000 vierkante meter aan natuur. Het is de bedoeling dat de gebouwen deels onder water gebouwd worden, waar vervolgens ruimte is voor spa’s, sportscholen of hotels. De rest van de ruimte kan gebruikt worden om in te wonen, want de Virtual Cities zijn volledig zelfvoorzienend. Water is er vanzelfsprekend voldoende, terwijl energie voor het hele gebouw wordt verzameld met grote zonnepanelen op het dak.

vertical_city_000s

Curci heeft nog geen steden op het oog die zijn Virtual City werkelijkheid kunnen maken, maar verwacht dat er in Doha, Abu Dhabi of Dubai wel interesse is in een opvallend ontwerp als het zijne.