IT’er die mailserver voor Clinton opzette uitte al jaren geleden zijn zorgen

Bryan Pagliano, de IT’er die de privé-e-mailserver van Clinton heeft opgezet, heeft zorgen daarover geuit tegen de leiding van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat schrijft Reuters op basis van vrijgegeven informatie over het onderzoek van de FBI. De presidentskandidate was van 2009 tot 2013 minister van Buitenlandse Zaken en wordt beschuldigd van onzorgvuldig handelen door het gebruik van een privé-mailadres.

De IT’er Pagliano zou zijn zorgen geuit hebben tegen stafchef Cheryll Mills, die destijds de leiding had over het ministerie van Buitenlandse Zaken. Mills heeft eerder onder ede getuigd dat ze zich niet kon herinneren dat iemand haar op problemen met de e-mailserver heeft gewezen.

Uit de vrijgegeven details van dat onderzoek blijkt dat hij de FBI heeft verteld dat hij door collega’s werd benaderd met zorgen over de mailserver. Een collega zei dat hij ‘niet verrast zou zijn’ als er vertrouwelijke documenten via de mailserver verstuurd zouden zijn. Een collega zei ook dat het gebruik van de server problemen zou kunnen opleveren met de bewaarplicht van haar e-mails. Pagliano zou dus geprobeerd hebben om de zorgen van zijn collega’s bij het ministerie neer te leggen.

Pagliano weigerde publiekelijk te getuigen voor twee commissies in de zaak rondom de e-mailserver. Daarbij beroept hij zich op het Fifth Amendment, dat een persoon beschermt om in een strafzaak tegen zichzelf te getuigen. Desondanks heeft hij een regeling getroffen waardoor hij kon meewerken aan het onderzoek van de FBI zonder vervolgd te worden.