Jaap Akkerhuis is de vierde Nederlander in de Internet Hall of Fame

Internet-Hall-of-Fame

Voor de vierde keer is er een Nederlander opgenomen in de Internet Hall of Fame. Het gaat om Jaap Akkerhuis, die op de lijst is gekomen vanwege zijn inzet voor het internet sinds de jaren ’80. Dat meldt NU.nl.

Akkerhuis reisde tussen onderzoeksinstituten, providers en registry’s om te helpen bij de ontwikkeling van de achterliggende technologie. Sinds 2004 werkt hij bij de non-profit onderzoeksorganisatie NLnet Labs. Deze organisatie ontwikkelt onder meer software voor DNS-servers, die gebruikt worden door providers.

Andere Nederlanders

De Internet Hall of Fame is een lijst met mensen die een grote rol speelden bij de ontwikkeling van het internet. De Internet Society is verantwoordelijk voor de lijst. De laatste keer dat er een Nederlander aan de lijst werd toegevoegd, was in 2014. Het ging toen om Erik Huizer. Hij speelde een belangrijke rol bij de Internet Engineering Task Force, die standaarden voor het internet ontwikkelde.

In 2013 werden de eerste twee Nederlanders aan de lijst toegevoegd. Het gaat om Kees Neggers en Teus Hagen. Neggers was directeur van SURFnet, de Nederlandse netwerkorganisatie voor onderzoeks- en onderwijsinstellingen. Hij introduceerde met dat bedrijf in 2001 al een IP-netwerk met een overdrachtssnelheid van 10 gigabit per seconde.

Hagen werd onder meer toegevoegd vanwege zijn inzet voor NLnet, de eerste Nederlandse internetprovider. Ook was hij in voorzitter van de Europese Unix-organisatie. Daarmee stond hij aan de wieg van het eerste netwerk met computers van onderwijs- en onderzoeksinstellingen in 27 Europese landen.