Jaguar en Waymo kondigen volledig elektrische en autonome auto aan

Jaguar en Waymo-autonome-auto

Waymo, het zusterbedrijf van Google, heeft aangekondigd te gaan werken met deelauto’s. Daarmee wordt er dus een Uber-achtige dienst opgezet: iemand kan zich aanmelden als chauffeur en je rondrijden met zijn auto. En daar maken Jaguar en Waymo samen een speciale auto voor, meldt Quartz.

Waymo heeft een partnerschap gesloten met Jaguar Land Rover om een geheel elektrische en autonome auto te maken. Het gaat om de Jaguar I-Pace. In totaal moeten er 20.000 exemplaren gemaakt worden voor de dienst van Waymo. Daarmee moeten er ruim een miljoen ritjes per dag gemaakt worden gedurende de komende twee jaar.

De dienst begint in eerste instantie in Phoenix, Arizona. Daar kan iedereen een ritje aanvragen met een autonome auto. De dienst gaat later dit jaar van start. Ook wordt later dit jaar bekendgemaakt in welke tweede markt de dienst actief gaat zijn.

Overigens wordt de Jaguar I-Pace niet te koop voor het gewone publiek.

Dodelijk ongeluk

Het nieuws van de twee bedrijven komt nadat er voor het eerst iemand overleden is bij een ongeluk met een zelfrijdende auto. Negen dagen geleden reed zo’n auto van Uber een voetganger aan die overstak in Arizona. De vrouw overleed.

Waymo-CEO John Krafcik zei dat hun auto’s uitvoerig getest zijn. Vertrouwen vanuit de klanten is voor hen dan ook het belangrijkste om de autonome auto’s succesvol te maken.