Jaguar Land Rover gaat fietsers beschermen via meldingen in de auto

Jaguar Land Rover is bezig met een project om fietsers te beschermen. De kwetsbare verkeersdeelnemers worden beschermd via alerts die autobestuurders attenderen op fietsers in de buurt van de auto.

Het automotive bedrijf hoopt ongelukken met fietsers en motorrijders te kunnen voorkomen. Bike Sense, zoals het concept heet, maakt gebruik van alerts om de bestuurder te waarschuwen dat er een fietser of motorrijder nadert.

Sensoren aan de buitenkant van de auto detecteren bewegingen van fietsers en als de fietser dichtbij is gaat er een geluidsalarm af. Het geluid komt dan van de plek waar de fietser zich bevindt, zodat de autorijder weet op welke hoek of kant hij moet letten.

Naast de geluidssignalen wordt de autobestuurder ook gewaarschuwd via LED verlichting rond de ramen. Als een fietser nadert gaat het licht geel branden en naarmate de fietser dichterbij komt verandert de kleur in rood. Zo weet een autobestuurder exact waar en hoe ver een fietser zich van de auto bevindt.

Je zult je afvragen hoe goed dit systeem werkt op drukke kruispunten, waar het lastig is om de gehele verkeerssituatie te overzien. Ook hier hebben de makers van Bike Sense over nagedacht. Het systeem kan zelf potentiële gevaren detecteren en prioriteiten stellen welke verkeersdeelnemers het dichtst bij zijn.

Als een bestuurder de waarschuwingen negeert zal het systeem het gaspedaal laten trillen en ‘op slot’ zetten, zodat de bestuurder niet vooruit kan rijden. Hetzelfde geldt voor het openen van de deur. Op het moment dat je de autodeur wilt openen terwijl er een fietser aankomt zal de deurklink gaan trillen.

jaguar

De autofabrikant zegt dat deze methode beter zal werken dan pictogrammen weergeven op het dashboard. Door de meer interactieve elementen worden bestuurders alert op fietsers en door het geluid zullen zij ‘wakker’ schrikken.

Het concept bevindt zich op dit moment nog in de onderzoeksfase, maar het klinkt veelbelovend. Naast Jaguar Land Rover zijn ook Intel en Jins bezig met projecten om het aantal ongelukken te verminderen.