Jaguar neemt ons mee naar het jaar 2040 met Future-Type concept auto

Jaguar Future Type

Afgelopen week lanceerde Jaguar al het stuurwiel van haar nieuwste concept auto, de Future-Type. Vandaag presenteert de automaker het volledige model waarbij de toekomst centraal staat.

Met de concept auto laat Jaguar zien dat het bedrijf niet stilstaat. Een toekomst met zelfrijdende of geautomatiseerde auto’s wordt steeds realistischer naarmate Tesla’s en Waymo’s de wegen overnemen. De Future-Type valt met name op door het eerste intelligente, met internet verbonden stuurwiel: Sayer. Het stuurwiel verandert compleet de ervaring van auto rijden. Zo kan je een auto oproepen, muziek afspelen en een restaurant boeken.

Jaguar Future Type

Het nieuwe rijden

Jaguar laat zien dat eigenaarschap van een auto weleens naar een compleet ander niveau getild kan worden. Heb je weleens nagedacht over de manier waarop we in een auto zitten? We zitten de hele rit naast en achter elkaar waardoor we naar een rugleuning moeten staren. Als de auto voor ons kan rijden, is dit niet meer nodig. De Jaguar Future-Type biedt een 2+1 social seating-opstelling, zodat je face-to-face kunt kletsen.

Naast het gegeven dat rijden een hele sociale aangelegenheid wordt, communiceert jouw auto ook met andere auto’s. Dankzij deze communicatie kunnen de auto’s van elkaars rij-technologie leren en zo ook veiliger rijden. De smalle bouw van de Future Type zorgt er hiernaast voor dat het ook minder ruimte op de weg inneemt. De gedachte hierachter is dat de wegcapaciteit beter wordt benut en aanrijdingen worden voorkomen.

De nieuwe Jaguar concept auto houdt niet alleen rekening met een volledig autonome toekomst. Soms wil een rijder juist zelf genieten van het rijden, en dat kan in dit geval ook. Of je nu een film wilt kijken in de auto of zelf je handen aan het stuur wil – alles kan.

Jaguar Future Type

Aannames

Jaguar maakt natuurlijk met de lancering van de Future-Type een aantal aannames over de toekomst van het rijden. Zo is communicatie tussen auto’s onderling alleen efficiënt en veilig als zich ook meer autonome auto’s op de weg bevinden. Hiermee gaat de automaker er namelijk vanuit dat iedereen in het jaar 2040 beschikt over een zelfrijdende auto. Dit gaat niet op als er dan nog ‘ouderwetse’ auto’s tussen zitten.

De automaker neemt ook aan dat de mens niet meer controle wil hebben over de auto en er juist een sociale aangelegenheid van wil maken. Met de nieuwe inrichting van de stoelen lijkt de aandacht gericht op het sociale aspect tussen jou en je familie of collega’s. Omdat de auto voor jou rijdt, kan je ook een film kijken of je presentatie voorbereiden in de auto – en dat allemaal zonder chauffeur. Ideaalplaatje? Wie weet ziet de toekomst er wel heel anders uit. Voor nu blijft de Future Type een testmodel.

Jaguar Future Type