Jaguar werkt aan AI stuur van de toekomst

jaguar

Met de opkomst van zelfrijdende auto’s lijkt de tijd van het vertrouwde autostuur voorbij. Als het aan de Britse automaker Jaguar Land Rover ligt, is dat echter niet het geval. De automaker heeft een concept versie van een stuur onthuld, genaamd Sayer, gemaakt voor een tijd waarin eigenaarschap van een auto verleden tijd is.

Het concept stuur van Jaguar heeft zijn eigen AI systeem en volgt jou van de ene auto naar de andere. Je hoeft het stuur slechts met een auto te verbinden en je bent klaar om te gaan. De kunstmatige intelligentie dient vooral als een hulpmiddel. Waarom zou je een personal assistant nodig hebben als je stuur ook alles voor je regelt? Zo is het stuur verbonden met een on-demand dienst die elke rit voor jou vooruit plant en zelfs een auto voor je kan aanvragen.

Concept toekomst

Het stuur, vernoemd naar ontwerper Malcolm Sayer, wordt een belangrijk onderdeel van Jaguar’s nieuwste concept auto: de Future-type. Of het stuur écht realistisch is, valt nog te betwijfelen. De automaker maakt met de Sayer enkele aannames over de ontwikkeling van geautomatiseerde en zelfrijdende auto’s. Zo gaat Jaguar ervan uit dat we later nog een stuur nodig hebben, en dat auto’s zelf nog niet beschikken over kunstmatige intelligentie. Wellicht heeft een auto later á la Waymo helemaal geen stuur en doet je smartphone al het andere werk voor je. De toekomst zal het zeggen.