Japanse Hayabusa 2-rover stuurt foto’s van oppervlak asteroïde

Hayabusa-2-asteroide-foto

De Japanse ruimtevaartorganisatie Jaxa heeft nieuwe beelden vrijgegeven die de robotrovers die op het oppervlak van een asteroïde rijden hebben gemaakt. De foto’s tonen nieuwe details van het oppervlak van de asteroïde, die Ryugu heet. Dat meldt de BBC.

Op de foto’s zien we duidelijk het ruige, met rotsen bezaaide landschap van Ryugu. Ook is bevestigd dat de rovers, Rover 1A en 1B, werken aan het oppervlak van de ruimtesteen.

Rovers

De rovers werden op 21 september op het oppervlak gezet door ‘moederschip’ Hayabusa 2, dat in juni aankwam bij Ryugu. Het ruimteschip was 3,5 jaar onderweg geweest naar de asteroïde. Afgelopen vrijdag daalde Hayabusa 2 ongeveer 60 meter om de rovers los te laten.

De autonome rovers wegen een kilo en bewegen door te springen, waarbij ze gebruikmaken van de lage zwaartekracht van Ryugu. Ze hebben verder een groothoeklens en stereo-camera’s, om foto’s te maken en naar de aarde te sturen.

De asteroïde, die 900 meter breed is, is een primitieve vorm. Wetenschappers denken dat het een overblijfsel is van de eerste jaren van ons zonnestelsel. Door Ryugu te bestuderen, kunnen we mogelijk meer te weten komen over de evolutie van onze eigen planeet.