Japanse miljardair is eerste tourist naar de maan voor SpaceX

SpaceX heeft zijn allereerste toerist die een reis geboekt heeft naar de maan. En nu weten we ook wie die toerist is: de Japanse miljardair Yusaku Maezawa. Hij richtte de modewinkel Zozo op en is een kunstverzamelaar. Dat meldt The New York Times.

De bedoeling is dat Maezawa rond de maan gaat vliegen in de BFR van SpaceX. Die rake tis echter nog niet af. De reis zou dan ook pas ergens in 2023 plaatsvinden. Hoeveel de man voor de reis betaalde, is onbekend. Maezawa zelf is in ieder geval wel enthousiast. Hij noemt het de realisatie van een “levenslange droom”. “Ik kies ervoor om naar de maan te gaan!”

Overigens gaat hij niet alleen op reis. Hij is van plan om vijf tot acht artiesten mee te nemen. Samen gaan ze kunst in de ruimte maken, dat de titel Dear Moon met zich mee zal dragen.

Falcon Heavy

Volgens Elon Musk was Maezawa ook een van de twee passagiers die in eerste instantie met de Falcon Heavy zouden vliegen. Het project werd in juni stopgezet, omdat verbeteringen aan de kleinere Falcon 9 de grotere versie steeds onpraktischer maakten vanuit een economisch standpunt.

De Falcon Heavy heeft dan ook maar een test gehad en er zijn geen plannen meer om de raket te certificeren voor vluchten met mensen. Of de raket überhaupt een toekomst heeft, is onduidelijk.