Jawbone wil slaap- en beweeggedrag van de wereld in beeld brengen

Wist je dat mensen in India gemiddeld minder slapen dan hier in het westen? En dat ze ook nog eens minder op een dag bewegen? Dat blijkt uit een flinke hoeveelheid bewegingsdata verzameld door Jawbone, de maker van fitnesstracker Up.

In de stad Kolkata zou het minst geslapen worden: mensen liggen daar gemiddeld voor 6 uur en 16 minuten te pitten. In Panaji blijft men gemiddeld een half uur langer liggen. Niet heel veel in vergelijking met het westen: volgens de makers van wekker-app Sleep Cycle slapen mensen in het Verenigd Koninkrijk tussen de 7 en 8 uur, terwijl Amerikanen iets minder dan 7 uur in bed liggen.

Er wordt daarnaast maar weinig gewandeld in India. De meest actieve stad van het land is Panaji, waar iedere dag gemiddeld 8.792 stappen worden gezet. Onderaan de lijst staat Hyderabad, met 6.480 stappen per dag.

De data geeft een interessant kijkje in India, waar meer dan 1,2 miljard mensen wonen. Maar het onderzoek laat ook een globale trend zien: techbedrijven nemen steeds meer de plek in van traditionele onderzoekers, om gegevens op grote schaal te bemachtigen. Vroeger zou een universiteit onderzoek hebben gedaan naar de gemiddelde activiteiten in landen, maar inmiddels dragen steeds meer mensen wearables. Dat geeft inzage in wat er op internationaal niveau gebeurt.

Zijn de techbedrijven hiermee ook preciezer? Dat valt nog te bezien. Onderzoekers proberen altijd een eerlijke steekproef af te nemen, terwijl techbedrijven een gigantische groep testers hebben. Deze testers zijn echter geen weerspiegeling van de wereldsamenleving. De kans dat veel mensen in derdewereldlanden met een Fitbit of Up rondlopen, is immers niet heel groot. Daarnaast worden wearables toch vooral door jongeren gedragen – 80-plussers doen nog niet vaak mee.