Je eigen LEGO-ontwerpen maken en bouwen? Zo begin je!

LEGO

Door de coronacrisis, programma’s als LEGO Masters en het feit dat het gewoon heel tof speelgoed is, heeft LEGO een flinke opmars gemaakt onder volwassenen. Het aantal verkopen steeg zelfs met 21 procent in 2020. Maar het bouwen van de officiële sets is één ding. Wat nu als je een geheel eigen ontwerp wil gaan maken en bouwen, net zoals ze in LEGO Masters doen? Waar begin je dan? Wij helpen we je graag op weg.

Wie een eigen creatie wil gaan maken in LEGO – een zogeheten MOC (MY Own Creation) – kan op verschillende manieren te werk gaan. Je kunt gaan zitten en gewoon wat bouwen met wat je hebt of je kunt eerst precies gaan uitdenken wat je gaat maken en hoe je dat dan wil doen. Beide opties zijn natuurlijk prima. Maar misschien wil je wat meer inspiratie, ontdekken waar je precies de steentjes kunt vinden die jij nodig hebt of ontdekken welke hulpmiddelen er allemaal zijn. Daar kunnen wij je goed bij helpen!

LEGO Neighborhood Book

Kijk je al tijden naar die prachtige LEGO Creator Expert-huizen die LEGO ieder jaar uitbrengt? Deze zogeheten Modulars kun je ook helemaal zelf ontwerpen en bouwen! Daar is zelfs een complete standaard om omheen ontstaan – de zogeheten Café Corner Standard – zodat je eigen huizen perfect aansluiten op die van LEGO. Die standaard, samen met tips over het ontwerpen van je eigen LEGO-huizen én drie eerste instructies om mee aan de slag te gaan, staan in het LEGO Neightborhood Book van Brian en Jason Lyles.

LEGO Neighborhood Book

Foto: Numrush/Eveline Meijer

Dit boek is een ideaal startpunt voor iedereen die aan de slag wil met zijn eigen huizen. Niet alleen zie je in het boek hoe je de huizen zelf – van gevels tot aan deuren en de gebruikte kleuren – kunt ontwerpen, maar ook hoe je er een écht levendig beeld van maakt. Er staan dus ook instructies in voor hoe je lampen, bankjes, stoplichten en zelfs bedden, tv’s en badkuipen maakt.

Aan het einde staan vervolgens instructies voor de basis van je huis en drie ontwerpen om zelf te bouwen. Het idee is dat je zo een gevoel krijgt van hoe je aan de slag kunt met je eigen huis en vooral ook ziet wat er allemaal mogelijk is. Ook later is dit boek dus nog handig als naslagwerk! En voor de echte liefhebber is er inmiddels ook een tweede boek in de serie verschenen.

LEGO Neighborhood Book

Foto: Numrush/Eveline Meijer

Natuurlijk is dit slechts één van vele LEGO-boeken waar je inspiratie uit kunt opdoen en nieuwe bouwtechnieken van kunt leren. Wie op Bol.com of in de boekhandel rondkijkt, komt stapels boeken tegen waar je wat van kunt leren. Dus houd vooral je ogen open!

Blokjes van LEGO

Als je dan een ontwerp hebt bedacht, moet je natuurlijk ook nog de juiste onderdelen vinden. Eén optie is om een Creator-doos van LEGO te halen, waar allerlei stenen inzitten. Maar een groot nadeel is dat in dit soort dozen heel veel verschillende soorten stenen zitten, in plaats van heel veel dezelfde stenen (bijvoorbeeld heel veel rode 2×2-stenen). Daardoor kun je veel geld kwijt zijn om precies de stenen te verzamelen die je nodig hebt, en heb je vaak veel extra’s over.

Gelukkig zijn er ook andere opties om aan losse stenen te komen. Je kunt bijvoorbeeld bij LEGO zelf terecht voor losse stenen. Op de website van LEGO kun je zelf stenen uitzoeken en ze laten bezorgen aan huis. Een andere optie is om naar een fysieke LEGO-winkel te gaan. In elke LEGO-winkel hangt namelijk een ‘Pick a Brick’-muur: een muur met allemaal bakjes, met in elke bak een ander soort steen.

LEGO Pick a Brick

Foto: Shutterstock.com

Het idee is dat je een beker van LEGO koopt en die vult met de stenen naar keuze. De bekers – er zijn twee formaten – hebben vaste prijzen. Dus of je nu 500 2×2-stenen of 200 4×4-platen koopt, de prijs is altijd hetzelfde. Wat er in de bakken aan de muur zit, verschilt echter per winkel en per keer dat je komt. Iedere keer als een bak leeg is, stoppen de winkelmedewerkers er namelijk weer een ander onderdeel in. Online staat niet wat er in de muur zit, dus het is altijd weer een verrassing wat je deze keer aantreft (en of er wat nuttigs bij zit).

Nederland telt inmiddels drie officiële LEGO-winkels waar je dit soort muren kunt vinden: in Utrecht, Amsterdam en Leidschendam. Daarnaast zijn er nog een aantal onofficiële LEGO-winkels – zoals de Playtoday in Gouda – waar ze eenzelfde concept hebben opgezet.

BrickLink

Wie de stenen van LEGO toch wel wat prijzig vindt – zelfs via de Pick a Brick-systemen – en ze ook wel tweedehands wil kopen, kan ook terecht op BrickLink. BrickLink – sinds 2019 ook onderdeel van LEGO zelf – is een marktplaats waar je LEGO-steentjes, -poppetjes en complete sets kunt kopen en verkopen.

Op deze website kun je dus zoeken naar specifieke steentjes en minifigs die je nodig hebt, of zoeken naar sets die bijvoorbeeld al uit de handel zijn. Per steentje, minifig of set wordt aangegeven wat de gevraagde prijs per stuk is, wie de verkoper is en waar die verkoper woont. Daarnaast kun je per verkoper beoordelingen zien, zodat je een idee krijgt van hoe betrouwbaar diegene is. Alle gekozen steentjes, sets en minifigs voeg je toe aan je winkelwagen, waarna je afrekent en de boel door de verkopers naar je opgestuurd wordt.

BrickLink heeft als voordeel dat het aanbod er echt gigantisch is, ook wat betreft oudere steentjes en sets. Bovendien is de prijs per onderdeel hier vaak vele malen lager dan bij LEGO zelf, juist omdat het tweedehands is. Maar BrickLink heeft als nadeel dat het best een ingewikkelde site kan zijn om te gebruiken en de kans is groot dat je de eerste keer geen idee hebt hoe alles werkt. Gelukkig is er daarom een handleiding van BrickLink zelf, evenals vele video’s van gebruikers die precies uitleggen hoe alles werkt. Wij raden dan ook aan om dit soort handleidingen echt even goed door te nemen, zodat je goed met BrickLink om kunt gaan.

Studio en LEGO Digital Designer

Een idee voor een LEGO-bouwwerk hebben is één ding, maar het kan soms lastig zijn om uit te vogelen hoe je het dan echt kan maken. Natuurlijk kun je ervoor kiezen om gewoon met een bak LEGO te gaan zitten en dingen uit te gaan proberen, maar je kunt het ook eerst digitaal ontwerpen. Daar zijn zelfs speciale programma’s voor gemaakt.

Eén van de programma’s is LEGO Digital Designer (LDD). Dit is een gratis programma van LEGO zelf, dat beschikbaar is voor macOS en Windows als 32-bit applicatie. Hierin kun je LEGO-blokjes aanklikken en naar de juiste plek slepen, om zo een bouwwerk te creëren. Je hoeft dus niet goed te kunnen programmeren of te kunnen ontwerpen om je bouwwerk digitaal te maken. Het programma maakt zelfs instructies voor je bouwwerk, zodat je achteraf niet eindeloos zit uit te zoeken hoe je alles ook alweer in elkaar had gezet. Nadeel is wel dat LDD niet echt updates meer krijgt (de catalogus met steentjes is dus niet helemaal compleet) en niet beschikbaar is voor nieuwere versies van macOS.

Een andere optie is Studio van BrickLink. Dit is eenzelfde programma als LDD: je kunt je LEGO-ontwerpen helemaal digitaal bouwen door steentjes te selecteren en naar de juiste plek te slepen. Op die manier zie je dus of jouw idee werkt en hoe je het in elkaar kunt zetten. En net als bij LDD maakt ook Studio een handleiding van je gemaakte bouwwerk. Maar Studio heeft ook echt een aantal voordelen tegenover LDD. Allereerst krijgt Studio nog wel updates en de gratis software is beschikbaar voor Windows en macOS, ook nieuwere versies.

Meest interessant is echter de integratie met BrickLink. De onderdelen die je in Studio kunt gebruiken, staan dus sowieso ook op BrickLink en je kunt de lijst met benodigde onderdelen ook naar BrickLink exporteren als verlanglijstje. Zo kun je heel gemakkelijk de stenen verzamelen die je nodig hebt. Ook leuk is dat Studio een fotorealistische rendering maakt van je ontwerp, zodat je heel goed kunt zien hoe het er straks uitziet.

Bouwen!

Het meest belangrijk bij het maken van je eigen MOC is om gewoon te gaan bouwen. En wees daarbij vooral niet bang om wat fout te doen. Er bestaat geen ‘fout’ bij LEGO, maar alleen maar jouw eigen fantasie. En mocht je iets liever toch iets anders doen, dan kun je je bouwwerk gemakkelijk afbreken en gewoon overnieuw beginnen. Doe dus waar jij je goed bij voelt en zorg vooral dat je veel plezier hebt. Dat is immers het doel van LEGO!

De foto boven dit artikel komt van Shutterstock.com.