Je smartphone thuislaten? Android Wear-horloges werken voortaan ook via mobiel internet

Nog niet zo lang geleden schreef ik een column over waarom ik mijn Apple Watch verkocht. Eén van de voornaamste redenen was omdat de smartwatch niet los te gebruiken is van de smartphone. Google heeft vandaag een goede eerste stap gezet: Android Wear-smartwatches kunnen voortaan zelfstandig met het internet verbonden worden via 3G/4G.

Dit maakte Google bekend via een blogpost. Sommige Android-smartwatches hadden al hardwarematige ondersteuning voor een verbinding met het mobiele netwerk. Via een software-update kunnen bijvoorbeeld eigenaren van een LG Watch Urbane (tweede editie LTE) gebruikmaken van mobiel internet op hun pols. Op deze manier is de continue verbinding met een smartphone niet meer nodig.

lg-g-watch-urbane-high-5

Aangezien smartwatches met deze update als zelfstandig apparaat kunnen functioneren worden er allerlei toepassingen mogelijk. Gebruikers kunnen telefoontjes opnemen via hun horloge met bijvoorbeeld een bluetoothheadset, zelfs als ze hun smartphone niet bij zich hebben. Daarnaast kunnen nu ook alle apps op het horloge functioneren zonder de smartphone.

Google geeft aan dat dit ook handig is als het aankomt op sporten: marathonlopers hoeven voortaan geen smartphone mee te nemen en kunnen toch alles bijhouden op hun horloge. Het is nog even afwachten of deze nieuwe functionaliteit echt tot nieuw gebruik gaat leiden, maar het is een goede stap om van smartwatches bruikbare producten te maken.