Met Jimmy de Robot kan iedereen zelf een robot maken

Zelf een robot bouwen: dat klinkt ingewikkeld en tijdrovend. Toch kan dit best meevallen. Wat nou als er een kant-en-klaar bouwpakket bestond voor een robot, die je zo kan bouwen dat de robot voldoet aan jouw persoonlijke wensen? Een robot maken is dan niet meer te lastig voor minder technische mensen en hoeft niet veel tijd te kosten. Jimmy is zo’n bouwpakket: Jimmy is een robot die iedereen zelf thuis kan bouwen en zelf kan programmeren.

Jimmy werd deze week op de Maker Faire, een beurs met allerlei technologische doe-het-zelfprojecten. Brian David Johnson, futurist bij Intel, is de bedenker van het ambitieuze Jimmy-project. Jimmy is een open source robot. De onderdelen worden geprint met een 3D-printer en iedereen kan eigen apps toevoegen. Zo bepaalt iedereen zelf welke functie Jimmy heeft. Het kan zowel een robot zijn om spelletjes mee te doen als een robot om ouderen te helpen herinneren om hun medicatie te nemen.

Als de losse onderdelen in elkaar gezet zijn, kun je apps op de robot zetten. Dit gebeurt op dezelfde manier als met een smartphone. Iedereen kan zelf kiezen welke apps Jimmy nodig heeft om aan de wensen van de gebruiker te voldoen en iedereen heeft de mogelijkheid om zelf ook nieuwe apps ontwikkelen. Iedere versie van Jimmy -of welke naam je jouw robot ook geeft- wordt anders, iedere versie een persoonlijke robot.

Jimmy komt niet later dan mei volgend jaar op de markt. Een bouwpakket voor de robot gaat maximaal 1000 dollar kosten. Brian David Johnson probeert de prijs te verlagen tot maximaal 500 dollar per robot. In het e-book ‘21st Century Robot’ zijn vast de source files voor de onderdelen van de robot te downloaden.

In onderstaande video introduceert Johnson de robot op CBS: