Nederland
Dat is natuurlijk leuk voor Amerikanen, maar hoe zit het eigenlijk in ons eigen land? Dat weten we eigenlijk helemaal niet. Er zijn weinig onderzoeken naar dit soort onderwerpen, zeker onder erg jonge kinderen.
Wel weten we dat kinderen op steeds jongere leeftijd een smartphone krijgen. Reden is dat ouders het belangrijk vinden dat hun kinderen bereikbaar zijn, blijkt uit onderzoek van KPN. Waar jongeren die nu 17 en 18 jaar oud zijn hun eerste telefoon kregen toen ze 13 jaar oud waren, kregen kinderen die nu 13 en 14 jaar zijn toen ze tussen de 11 en 12 jaar oud waren.
Vorig jaar kreeg zelfs 35 procent van de Nederlandse kinderen van 12 jaar oud hun eerste telefoon. Maar het kan nog jonger: vorig jaar kregen 441 4-jarigen een telefoon, meldt RTL Nieuws op basis van cijfers van het CBS. Van de 5-jarigen kregen 993 kinderen een mobiele telefoon, 2588 waren 6 jaar oud.
Er kan echter niet eindeloos met smartphones gespeeld worden, want de jonge kinderen krijgen vrijwel altijd eerst een prepaid telefoon. Daardoor leren ze met geld omgaan: de kinderen moeten opletten hoeveel beltegoed ze nog hebben en hoeveel MB er verbruikt wordt met het sturen van een appje. Gemiddeld zijn kinderen bijna dertien als ze hun eerste abonnement krijgen.
Maar wat doet het met ze?
De grote vraag is natuurlijk wat zo’n smartphone of tablet nu eigenlijk doet met die jonge hersenen. Is het wel goed om zoveel tijd door te brengen met een klein scherm en er al zo jong mee te beginnen? Het simpele antwoord: dat weten we niet.
Natuurlijk zijn er problemen als cyberpesten en privacy, maar welke effecten smartphonegebruik op de lange termijn heeft, is niet duidelijk. Er is namelijk nog weinig onderzoek naar gedaan. Bovendien is vaak niet duidelijk of een bepaald probleem nu een gevolg van smartphonegebruik is of niet.
Zo zijn er onderzoeken die stellen dat jongeren eenzaam, depressief en gestresst worden van hun smartphone. Daardoor zou er een generatie van zombies ontstaan.
Maar dat zouden alleen maar corelatieonderzoeken zijn, stelt mediapsycholoog Elly Konijn tegenover Eenvandaag. “Is het nou de smartphone die tot depressie leidt of zijn deze mensen depressief waardoor ze hun smartphone zoveel gebruiken?” En dat is dus niet helemaal duidelijk.