Numrush

Julian Assange heeft geen internet meer vanwege de Amerikaanse verkiezingen

Julian Assange, de baas van Wikileaks, zit al een tijd bij de Ecuadoraanse ambassade in Londen om te voorkomen dat hij uitgeleverd wordt aan Zweden wegens een aanklacht over verkrachtingen. Maar als je ondergedoken zit, wil je natuurlijk wel internet hebben. En dat heeft Assange sinds maandag niet meer. De Ecuadoraanse regering heeft zijn toegang namelijk afgesloten wegens zijn inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen, zo maakte de overheid bekend.

De overheid van Ecuador wil de non-interventie in de zaken van andere landen respecteren. Maar Assange zou dat niet gedaan hebben, omdat Wikileaks maandag meerdere toespraken van Hillary Clinton openbaar had gemaakt. Hierbij ging het om speeches aan Wall Street-bankiers waar Clinton betaald voor kreeg, aldus Tweakers. In de speeches is Clinton kritiekloos tegenover de topmannen van de Amerikaanse financiële sector, die een grote rol gespeeld zouden hebben bij het ontstaan van de financiële crisis. Of de toespraken echt zijn, staat nog niet vast.

De Ecuadoraanse regering heeft nu blijkbaar besloten dat Assange de grens tussen journalistiek werk leveren en politieke verkiezingen beïnvloeden heeft overschreven. Wikileaks kan ondertussen nog wel door blijven gaan met hun werk. De beperking voor Assange zelf zou slechts tijdelijk zijn. Hoe lang dat precies is, is echter niet bekend gemaakt.

Wikileaks houdt zich samen met Assange al een aantal maanden bezig met de Democratische kant van de Amerikaanse verkiezingen. Zo lekte de organisatie in juli bijna 20.000 e-mails van de partij, wat beschouwd wordt als een onderdeel van de serie Hillary leaks.

Onderduiken

Assange werd in november 2010 beschuldigd van diverse seksuele misdaden tegen twee vrouwen tijdens een bezoek aan Zweden in augustus. Vervolgens werd gevraagd of hij uitgeleverd kon worden. Assange heeft de beschuldigingen altijd ontkent en is bang dat hij via Zweden aan de Verenigde Staten wordt uitgeleverd wegens zijn rol in het publiceren van geheime Amerikaanse documenten.

In augustus 2012 dook Assange onder bij de ambassade van Ecuador in het Verenigd Koninkrijk, waar hij moet blijven omdat hij anders gearresteerd wordt voor het overtreden van de voorwaarden van zijn borgtocht. Sinds 18 augustus vorig jaar kan Assange niet meer opgepakt worden voor drie minder serieuze beschuldigingen. Maar hij wordt nog altijd verdacht van verkrachting, en daar kan hij tot 2020 opgepakt voor worden.