Justitie gaat betaalverkeer van webshops die mogelijk klanten oplichten blokkeren

Verdachte webshop

De politie gaat harder optreden tegen webwinkels die klanten mogelijk oplichten. Dit doen ze door het betaalverkeer van de verdachte webshops te blokkeren, meldt het AD.

Betaaldiensten worden voortaan ingelicht als er meer dan drie aangiftes van internetoplichting over een specifieke webwinkel zijn ontvangen. De betaaldiensten kunnen dan het betaalverkeer van de winkel blokkeren, terwijl er onderzoek plaatsvindt. Op die manier kunnen er niet nog meer mensen opgelicht worden.

Er is expres gekozen om pas te waarschuwen als er meerdere aangiftes liggen tegen een winkel. Het immers niet de bedoeling dat webshops die bijvoorbeeld kampen met leveringsproblemen direct aan de schandpaal worden genageld. Op deze manier moet dat voorkomen worden.

Het Openbaar Ministerie werkt op dit moment samen met twaalf betaaldiensten om het betaalverkeer snel te blokkeren als dat nodig is. Onder meer iDeal werkt mee aan het initiatief.

Thuiswinkel.org

Branchevereniging Thuiswinkel.org zegt blij te zijn met het plan.”Wij pleiten al lang voor een aanpak van malafide webshops”, zegt woordvoerder Wijnand Jongen. Wel hoopt de vereniging dat de politie de aangiftes onderzoekt voor het betaalverkeer geblokkeerd wordt. “Ik ga ervan uit dat de politie checkt of het niet om particulieren gaat die ruzie hebben met de webshop.”