‘Justitie VS onderzoekt Tesla na beurs-tweets Elon Musk’

Tesla-Roadster

Het Amerikaanse ministerie van Justitie zou onderzoek doen naar Tesla, wegens de tweets die Elon Musk in augustus verstuurde over het van de beurs halen van het bedrijf. Dat meldt Bloomberg op basis van twee ingewijden. Het onderzoek is onafhankelijk van het onderzoek dat beurswaakhond SEC uitvoert.

Musk stuurde vorige maand een tweet de wereld in waarin hij zei te overwegen zijn bedrijf van de beurs te halen. De financiering hiervoor zou al rond zijn. Justitie zou wegens die tweets een fraude-onderzoek begonnen zijn, aldus de ingewijden.

Onderzoek

Tesla heeft bevestigd dat Justitie contact met hen heeft opgenomen. “Vorige maand, na de aankondiging van Elon dat hij overwoog het bedrijf van de beurs te halen, ontvingen we een vrijwillig verzoek voor documenten van het ministerie van Justitie”, aldus het bedrijf. De autofabrikant zegt mee te werken aan het onderzoek.

“We hebben geen gerechtelijk bevel ontvangen, of een verzoek om te getuigen of een ander formeel proces. We respecteren de wens van het ministerie van Justitie om informatie te verzamelen over dit incident, en vinden dat het allemaal snel opgelost wordt als ze de ontvangen informatie hebben bekeken.”

Volgens de ingewijden is het onderzoek nog in een beginstadium. Dit soort onderzoeken kunnen bovendien maanden duren, en soms eindigen zonder dat er iemand aangeklaagd wordt. Musk heeft ondertussen overigens laten weten dat hij Tesla toch niet van de beurs gaat halen.