Kabinet: ‘Mobiel internet is basisbehoefte voor Nederland’

Het kabinet zegt dat draadloze communicatie de afgelopen jaren is uitgegroeid tot een basisbehoefte voor elke Nederlander. Zowel consumenten als bedrijven en overheden zijn hier zeer sterk afhankelijk van geworden, stelt het kabinet in de nota frequentiebeleid 2016 die minister Kamp van Economische Zaken vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Mobiel internetten, contactloos betalen, de aansturing van zelfrijdende auto’s of tv-kijken op een tablet. Volgens Kamp is niet meer weg te denken uit onze samenleving:

Draadloze communicatie heeft zich in het afgelopen decennium ontwikkeld van een optie op je computer of telefoon tot een basisbehoefte. Zonder deze technologie stagneert onze economie. De behoefte van consumenten en bedrijven aan diensten via draadloze communicatie, neemt de komende jaren alleen maar toe. Daarom gaat het kabinet zorgen voor een efficiënter gebruik van de beschikbare frequenties voor draadloze communicatie zodat ook in de toekomst aan deze basisbehoefte kan worden voldaan.

De classificering als basisbehoefte zal ook worden omgezet in beleid. Het kabinet gaat de beschikbare frequenties voor draadloze communicatie efficiënter verdelen en inzetten. De vraag naar en het aanbod van de toepassingen van draadloze communicatie sluiten “nog niet altijd op elkaar aan”, vindt het kabinet.

Over enkele maanden wil het ministerie van Economische Zaken daarom details bekend maken over de uitgifte van de frequenties voor 5G. De verwachting is dat 5G pas over een jaar over vijf wordt uitgerold, waardoor providers ruim de tijd hebben om zich voor te bereiden.