Kabinet wil alleen investeren in hyperloop bij voldoende interesse bedrijfsleven

Het kabinet wil alleen investeren in een testlocatie voor de hyperloop als bedrijven hier ook voldoende geld in willen steken. Dat heeft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) gisteren laten weten aan de Tweede Kamer, meldt NU.nl.

Het is volgens de minister een harde voorwaarde dat bedrijven voldoende interesse tonen om als overheid in te stappen. Begin deze maand riep het bedrijfsleven de overheid juist op om meer geld te investeren. Een aantal bedrijven wil een traject van maximaal vijf kilometer aanleggen om het futuristische transportmiddel te testen.

In oktober presenteerde TNO een onderzoek naar de mogelijkheden van zo’n testtraject. Volgens TNO kost een baan van vijf kilometer ongeveer 120 miljoen euro. Het onderzoeksbureau zei verder dat een van de voorwaarden moet zijn dat het gaat om een publiek-private samenwerking.

Minister Van Nieuwenhuizen wil dat vooral het bedrijfsleven de testbaan betaalt. De overheid wil slechts een ‘bescheiden bijdrage’ leveren om de financiering van de baan rond te krijgen.

Eerder dit jaar opende de Nederlandse startup Hardt samen met bouwbedrijf BAM al een testlocatie van enkele tientallen meters. Van Nieuwenhuizen zegt met deze bedrijven in gesprek te zijn over een nieuwe testlocatie.