Numrush

Kabinet legt wetsvoorstel Computercriminaliteit neer bij Tweede Kamer

Het kabinet heeft het wetsvoorstel Computercriminaliteit III vandaag bij de Tweede Kamer ingediend. Hierdoor wordt volgens het kabinet “de opsporing en vervolging van computercriminaliteit” versterkt. Dit zou noodzakelijk zijn vanwege “de technologische ontwikkelingen op het internet en het gebruik van computers voor communicatie en de verwerking en opslag van gegevens”.

Al ruim twee jaar geleden werd het nieuwe wetsvoorstel aangekondigd en kreeg het in de media de naam “terughackwet”. De aanleiding daarvoor is dat de wet justitie en politie toestemming geeft om op afstand onderzoek te doen naar gegevens op apparaten als smartphones en computer.

Dit geldt overigens alleen bij ernstige delicten, waarvoor een verdachte in voorlopige hechtenis kan worden geworden en die een ernstige inbreuk op de rechtsorde vormen.

Aftappen

Daarnaast mogen er communicatiemiddelen worden afgetapt en mogen gegevens ontoegankelijk worden gemaakt of worden gekopiëerd. Dit is echter pas is toegestaan bij een ernstig misdrijf waarbij een gevangenisstraf van acht jaar of meer staat, zoals mensenhandel of deelname aan terroristische organisatie.

Voor een aantal delicten met een lagere straf, die via een computer te plegen zijn en waarbij een duidelijk maatschappelijk belang is om er einde aan te maken, wordt een uitzondering gemaakt. Denk hierbij aan het verleiden van minderjarigen tot ontucht, het verspreiden van kinderporno en het uitvoeren van een DDOS-aanval op banken.

Bij alle maatregelen is overigens vooraf een machtiging nodig van de rechter-commissaris.

Wat uiteindelijk niet in het voorstel is opgenomen is het decryptiebevel dat verdachten zou verplichten om toegang te geven tot versleutelde gegevens. Het decryptiebevel is verdwenen omdat de verdachte niet aan zijn eigen veroordeling mee hoeft te werken.

Terrorismemaatregelen

 

Het heeft dus ruim twee jaar geduurd voordat het wetsvoorstel uiteindelijk af was en nu naar de Tweede Kamer wordt gestuurd. Het is nu onderdeel geworden van een pakket terrorismemaatregelen naar aanleiding van de aanslagen in Parijs.

Hierop is kritiek omdat het eigenlijk helemaal geen anti-terrorismewet is.