Kanye West is terug: nieuw album ‘Donda’ op nummer één bij Apple Music

Kanye West Donda

Het was een hele lange tijd stil rondom de muziek van Kanye West – die tegenwoordig verdergaat onder de naam Ye – maar het langverwachte album Donda is afgelopen zondag dan toch eindelijk uitgekomen. Dit album werd goed ontvangen: want het kwam binnen op nummer één bij Apple Music. Daarmee haalt Kanye een nieuw record, hij stond namelijk binnen 24 uur op nummer één in 152 landen.

Donda

Niet alleen op Apple Music sloeg dit album meteen goed aan, ook op Spotify was het het meest gestreamde album tot dusver in 2021. De plaat, die naar zijn overleden moeder is genoemd, werd 60 miljoen keer gestreamd in de Verenigde Staten, volgens Variety.

Scheve blikken

Voor dit nieuwe album hield de zanger drie luistersessies voorafgaand aan de release van het nieuwe album. Twee van deze luistersessies waren in Atlanta en één in Chicago. Het optreden tijdens de laatste sessie zorgde wel voor wat scheve blikken van zijn fans. Ye haalde namelijk de omstreden Marilyn Manson en DaBaby op het podium. Dit viel niet helemaal goed bij zijn fans en dat is ook niet heel gek: Manson ligt onder vuur vanwege meerdere aanklachten die tegen hem zijn ingediend over seksueel misbruik. Daarnaast sloeg DaBaby onlangs nog zeer homofobe teksten uit tijdens een van zijn concerten.

Absurd

De reden dat Ye DaBaby op het podium haalde, is waarschijnlijk omdat zij samen aan een nummer op de plaat hebben gewerkt. Dit nummer – Jail pt 2 – is volgens Ye door Universal van het album verwijderd. En dat is niet de enige klacht die de zanger tegen de platenmaatschappij heeft: Universal zou volgens hem de plaat zonder zijn toestemming hebben uitgebracht. Universal zelf is het hier overigens niet mee eens en noemt de uitspraken van de rapper ‘absurd’.

Beeld: Liam Goodner / Shutterstock.com