Startup toont superklein ‘slim’ huis dat van alle gemakken is voorzien

De startup Kasita heeft op SXSW hun geprefabriceerde ‘smart tiny house’ gelanceerd. Het huisje van 33 vierkante meter is volgehangen met slimme systemen die met een mobiele app te besturen zijn.

Kasita is opgericht door Jeff Wilson, een voormalig hoogleraar milieustudies in Austin. Van 2014 tot 2015 woonde hij in een aangepaste afvalcontainer, wat uiteindelijk voor de inspiratie zorgde waaruit de startup ontstond.

Na een prototype in 2015 zijn er enige verbeteringen toegepast, waardoor je het huisje nu ook echt kunt kopen voor 139.000 dollar. Met het ontwerp mikt de startup op “urban millenials, mobiele singles, de middenklasse en gepensioneerden”. Het concept komt uit eigen huis en het frame van de rechthoekige woning heeft een stalen constructie bekleed met aluminium panelen. De ramen zijn gemaakt van glas dat automatisch donkerder wordt of handmatig in tint aangepast kan worden.

Toch een ruimtelijk huis

Het interieur is voorzien van een lounge, woonkamer die ook fungeert als slaapkamer, een complete keuken en een badkamer met douche. Met een hoogte van 3 meter voelt het ondanks de beperkte omvang volgens Kasita toch ruimtelijk in huis. De woning is groter dan het originele prototype uit 2015, dat 30 meter groot was.

“De layout is veranderd en we passen hem constant aan op de feedback die we krijgen”, zeggen de ontwerpers daarover tegen Dezeen. Veel van de systemen in het huis zijn te besturen met een mobiele app. Zo zijn de lichten, zonneschermen, het entertainment systeem, de thermostaat, rookmelders en een videodeurbel te besturen met je telefoon. Op die manier hoef je zelfs voor een klein huis niet veel te lopen.

“Onze eerste eenheden passen vooral op niet-traditionele plekken — achtertuinen, daken, of een afgelegen plek”, zegt het team. “De volgende modellen worden stapelbaar en zijn ontworpen voor de stedelijke omgeving.”

Kasita