Numrush

Kaspersky Lab wil antivirussoftware door onafhankelijke partij laten beoordelen

De Russische maker van antivirussoftware Kaspersky Lab wil de broncode van zijn software door een onafhankelijke partij laten beoordelen. Dat heeft het bedrijf vandaag aangekondigd op zijn blog. De stap komt na beschuldigingen dat de software van het bedrijf door de Russische overheid wordt gebruikt voor spionage.

Vanwege deze zorgen deed de Amerikaanse overheid het gebruik van Kaspersky-software vorige maand in de ban. De Verenigde Staten zijn bang dat Rusland via de software binnendringt op Amerikaanse computers.

De beslissing van de Amerikaanse overheid is genomen op basis van informatie van de Israëlische inlichtingendienst, berichtte The New York Times twee weken geleden. Die zou Kaspersky in 2015 hebben gehackt. Daar ontdekten zij dat Russische overheidshackers op zoek waren naar informatie over de Amerikaanse inlichtingendiensten.

Eugene Kaspersky, oprichter van het bedrijf, heeft altijd ontkend dat hij achterdeurtjes inbouwt om het Kremlin via de software toegang te geven tot computers van zijn klanten.

Vertrouwen terugwinnen

Door de software door een onafhankelijke partij te laten beoordelen, hoopt Kaspersky Lab het vertrouwen in zijn producten terug te winnen. Welke partij de software gaat beoordelen, heeft het antivirusbedrijf nog niet gezegd. De beoordelingen beginnen vanaf 2018.

Ook het bug-bounty-programma, waarbij beveiligingsonderzoekers een beloning krijgen als zij bugs in software vinden, wordt uitgebreid. Kaspersky Lab zegt nu tot 100.000 dollar per bug uit te betalen. Dat is een flinke verhoging van het maximale bedrag van 5.000 dollar dat het bedrijf eerder dit jaar beloofde.

De afbeelding bij dit artikel is beschikbaar gesteld door Wikimedia-gebruiker Mmovchin onder Creative Commons BY-SA-3.0