Beveiligingsbedrijf Kaspersky: ‘We moeten onze koelkast niet vertrouwen’

Zou je een verbonden koelkast in huis halen als je verzekeraar hiermee de mogelijkheid krijgt om erachter te komen wat voor ongezonde dingen jij allemaal snoept? Voor dit soort scenario’s waarschuwde beveiligingsonderzoeker Marco Preuss van Kaspersky ons op de IFA 2016, meldt Bloomberg. Volgens Preuss worden onze koelkasten nu al te slim en zouden we ze niet moeten vertrouwen.

Een koelkast is niet langer een koelkast, maar ook een verzamelaar van privacygevoelige informatie, zei hij. Toezichthouders zouden meer moeite moeten nemen om de opkomst van slimme apparaten in goede banen te leiden. Zo moet volgens Preuss duidelijk worden welke data verzameld worden, waar ze bewaard worden en wie de mogelijkheid heeft om ze in te zien.

Bloomberg schrijft dat dit volgens Preuss de enige manier is om het vertrouwen van de consument terug te dringen. De opkomst van smart homes en het Internet of Things betekent dat er enorm veel data verzameld gaan worden over onze persoonlijke levenssfeer. Niet alleen de verbonden koelkast, maar ook de thermostaat, het deurslot, en de beveiligingscamera verzamelen allerlei gegevens over wie er op welk moment in je huis aanwezig is en wat hij of zij doet.

De vraag is of de consument zich genoeg zorgen gaat maken over zijn privacy, stelt Preuss. Uit onderzoek blijkt dat de consument wel bang is voor hacks, maar het gemak van een slim huis verkiest boven de risico’s van het afgeven van persoonlijke data.