Kia wil over vijftien jaar zelfrijdende auto’s op de weg hebben dankzij Drive Wise

Autofabrikant Kia laat op de CES weten dat het in 2030 compleet zelfrijdende auto’s wil produceren. Deze zelfrijdende auto’s worden ontwikkeld doormiddel van een syteem genaamd Drive Wise, dat Kia vandaag heeft gepresenteerd.

Het nieuwe platform moet het huidige ADAS (Advanced driver assistance system) vervangen. Kia verwacht dat de auto’s die worden ontwikkeld doormiddel van het nieuwe systeem de veiligheid van de ‘bestuurder’ kunnen verbeteren.

Dit nieuwe platform bestaat onder andere uit technologieën die zich specialiseren op Highway Autonomous Driving, Urban Autonomous Driving, Preceding Vehicle Following, Emergency Stop System, Traffic Jam Assist en Autonomous Valet Parking. Het doel is het ontwikkelen van een auto waar geen bestuurder nodig is waardoor hij bijvoorbeeld via een app naar een volgend adres kan worden gestuurd, als een soort van taxi.

Tot die tijd worden er deels-zelfrijdende auto’s op de markt gebracht die al wel gebruik maken van het nieuwe Drive Wise-systeem. Deze auto’s, die bijvoorbeeld zelf van rijstrook kunnen verwisselen en zelf kunnen inparkeren, worden getest op de wegen in Californië.

Kia hoopt in 2020 zijn eerste deels-zelfrijdende auto op de markt te brengen met de nieuwe technologie. Het doel is om daarna, in 2030, de eerste volledig zelfrijdende auto op de markt te brengen.