Kickstarterproject voor isolatietechniek van ruimtepakken in kleding

Het Amerikaanse bedrijf OROS beweert kleding op een makkelijke manier te kunnen voorzien van materiaal voor extreme temperaturen. Voor de isolatie van kleding maakt het bedrijf gebruik van aerogel. Aerogels zijn een van de lichtste materialen ter wereld: ze bestaan voornamelijk uit lucht. In het materiaal zitten heel veel kleine poriën, waardoor het enorm goed isoleert. De poriën zitten namelijk zo dicht op elkaar dat zelfs moleculen van lucht er niet doorheen kunnen gaan.

Het bedrijf haalde eerder al onder de naam Lukla via Kickstarter bijna 320.000 dollar op, waarmee ze een jacket hebben ontwikkeld. Het bedrijf heeft onder de nieuwe naam weer kickstartercampagne opgezet om een completere kledinglijn met handschoenen, broeken en een muts te realiseren. OROS heeft tot begin volgende maand de tijd om 310.000 dollar bij elkaar te sprokkelen.

Het materiaal aerogel is ontwikkeld door NASA, die het onder andere gebruikte voor voor ruimtepakken. OROS belooft volledige isolatie tussen -50 °C en 148 °C. Het bedrijf richt zich vooral op mensen die bijvoorbeeld bergbeklimmen of op wintersport gaan, maar de techniek is natuurlijk ook interessant voor mensen die in extreem koude of warme klimaatomstandigheden wonen of voor gebruik in kleding van brandweerlieden.