Online kijkcijfers Olympische Spelen in Sotsji breken alle records

De NOS publiceerde vandaag een overzicht van de kijk-, luister- en online cijfers van de Olympische Spelen in Sotsji. Zo werd de NOS website tijdens de Olympische Spelen door een recordaantal van 6,1 miljoen unieke bezoekers bekeken. De zomerspelen trokken in vergelijking ‘maar’ 5,1 miljoen unieke bezoekers.

Verder werden alle livestreams uit Sotsji online aangeboden op de NOS website zodat bezoekers zelf konden kiezen welke sport ze wilden bekijken. Er zijn in totaal dertig miljoen streams op de website bekeken met een gemiddelde duur van een halfuur. Schaatsen werd natuurlijk het meeste bekeken maar daarnaast waren ook snowboarden en kunstrijden populair. Het is echter een beetje appels met peren vergelijken omdat de duur van de sporten verschilt en bezoekers vaak schakelen tijdens dweilpauzes. Wat in elk geval opvalt is dat de streams met commentaar beter bekeken werden dan de streams zonder commentaar.

grab

De drie best bekeken streams waren alledrie schaatsen: (1) de tien kilometer mannen op dinsdag 18 februari, (2) de vijfhonderd meter mannen op maandag 10 februari en (3) de duizend meter vrouwen op donderdag 13 februari. De tien kilometer mannen sprong daar met kop en schouders bovenuit:

Deze race had een piek van 245.000 gelijktijdige streams; samen met het gewone “Uitzending Gemist”-verkeer ging er 276 [duizelingwekkende] GB per seconde doorheen.

Om deze enorme aantallen aan te kunnen is door de NOS van tevoren een inschatting gemaakt van het verwachte aantal bezoekers en dus de vereiste brandbreedte. Tijdens de populaire sporten werd de kwaliteit van de streams omlaag gebracht zodat zoveel mensen tegelijkertijd konden kijken. Bedrijfsnetwerken hebben bovendien tijdens de pieken de toegang tot Sotsji streams afgesloten om zo netwerkproblemen te voorkomen.