Kijk vanmiddag live mee met deze operatie in virtual reality

Je kunt vandaag de operatie van een patiënt in The Royal London Hospital bijwonen. En daarvoor hoef je niet eens de deur uit te lopen. De medische ingreep is vanmiddag namelijk in virtual reality live te zien.

Vanaf 13:00 uur kun je de operatie volgen via de site van Medical Realities, een bedrijf dat zich richt op educatieve toepassingen van virtual en augmented reality voor de verbetering van gezondheidszorg. Zij hebben ook een speciale app (Android/iOS) voor je smartphone uitgebracht, waarmee je de operatie dus ook als 360-gradenvideo of met een bril, zoals een Google Cardboard, in virtual reality kunt bekijken.

De operatie wordt uitgevoerd op een man die kanker heeft in zijn dikke darm. In totaal zal de operatie een aantal uur duren. Echt helemaal live is de operatie niet: er wordt een vertraging van een minuutje ingezet, zodat de livestream stopgezet kan worden als er problemen zijn.

Vragen stellen

De chirurg die morgen de operatie uitvoert, Shafi Ahmed, is één van de oprichters van Medical Realities en verkondigt het educatieve doeleinde van virtual reality. Het grote voordeel van het livestreamen in 360 graden zorgt ervoor dat honderden chirurgen in opleiding vanuit een uniek perspectief tegelijk mee kunnen kijken.

Dat het live plaatsvindt maakt het des te interessanter, omdat ze dan ook gelijk vragen kunnen stellen. Daarnaast kunnen studenten in een computergeanimeerde wereld met een VR-bril, met bijvoorbeeld een handschoen of controller, een operatie oefenen op een virtuele patiënt.

In 2013 werd in Nederland ook al een operatie uitgevoerd waar je door middel van een Google Glass vanuit het perspectief van de chirurg mee kon kijken. Je kunt nu al een voorproefje krijgen van wat je vanmiddag te zien kunt krijgen. Medial Realities heeft vorig jaar namelijk al een video van een operatie op YouTube gezet.