Kijkers van Fox News blijken minder goed geïnformeerd dan mensen die helemaal geen nieuws kijken

Critici van Fox News horen vandaag wat ze vast al langer dachten: Kijkers van de Amerikaanse TV zender blijken volgens een nieuw wetenschappelijk onderzoek minder goed op de hoogte te zijn van het nieuws dan mensen die helemaal geen nieuws op TV kijken.

Onderzoekers aan de Fairleigh Dickinson University concludeerden deze week dat Fox News een duidelijk negatieve impact heeft op de actualiteitenkennis van TV kijkers. In totaal deden 1.185 ondervraagden mee aan het onderzoek, zij kregen elke week een aantal vragen over actuele nieuwsberichten. Van de 5 vragen over binnenlandse zaken werd slechts 1,04 van de vragen goed beantwoord door de ondervraagden die dagelijks naar Fox News keken. Mensen die totaal geen nieuws op de Amerikaanse televisie kijken beantwoorden gemiddeld 1,22 vraag goed.

Amerikanen die dagelijks ‘The Daily Show with Jon Stewart’ kijken, een satirische nieuwsprogramma op Comedy Central, scoorden beter in het onderzoek, zij hadden gemiddeld 1,42 vraag goed. Op internationaal nieuws scoorde de gemiddelde Amerikaan iets beter dan op binnenlands nieuws: 1,8 vragen van de 4 daarover werd goed beantwoord.

De onderzoekers concluderen dat zenders met een ideologische inslag te veel focussen op een generieke massa, en daardoor slechter zijn in het informeren van het publiek, dan een zender die enige pluriformiteit in zijn programmering hanteert.