Kijktip: De film Her over kunstmatige intelligentie is vanavond op tv

Her

Wie nieuwe inzichten wil krijgen over hoe een kunstmatige intelligentie kan werken, hoeft vanavond alleen maar de televisie aan te zetten. Om 22:30 uur wordt op NPO 3 namelijk de geprezen film Her uitgezonden. Hierin krijgt de eenzame schrijver Theodore (gespeeld door Joaquin Phoenix) een relatie met zijn Siri-achtige assistent.

Aan de oppervlakte lijkt Her misschien een leuk, romantisch verhaal: een man en computer vallen voor elkaar, maar deze liefde wordt niet door iedereen in de maatschappij geaccepteerd. Maar de film duikt ook dieper de materie van kunstmatige intelligenties in. We willen niet spoilen, maar Her laat je in elk geval nadenken over de maatschappelijke complicaties van een kunstmatige intelligentie. Kan een computer een zelfdenkend wezen zijn? Is zo’n zelfdenkende persoonlijkheid een individu? En hoe zullen computers ons als mensen dan zien?

Her weet dit soort vragen te behandelen, zonder te vervallen in oude clichés. Je ziet geen wereld die is overgenomen door robotgestuurde machines, maar eentje die wel eens de onze kan zijn over tien jaar. Dat maakt de behandelde onderwerpen een stuk tastbaarder – en interessanter.