Kim Dotcom wil dat oud-president Obama komt getuigen in Megaupload-rechtszaak

Kim Dotcom, de oprichter van torrent-website Megaupload, wil dat oud-president Barack Obama komt getuigen in de schadezaak rond zijn website. Dat meldt NU.nl. Volgens Dotcom kent Obama de “ware reden” achter de vervolging door de Verenigde Staten.

De internetondernemer eist miljarden dollars van de Nieuw-Zeelandse en Amerikaanse autoriteiten. Reden is dat zijn bedrijf naar eigen zeggen kapot is gemaakt. Ook is zijn vrijheid al zeven jaar ingeperkt.

Daarnaast zegt hij dat zijn vervolging “politiek gemotiveerd” is en dat zijn arrestatie in 2012 onrechtmatig was. Dotcom werd opgepakt na een inval van de FBI op zijn landgoed. De dienst Megaupload werd toen gesloten. Op dat moment was Obama nog president van de Verenigde Staten.

‘Ware reden’

Obama is deze week op bezoek in Nieuw-Zeeland. Daar speelt de rechtszaak. Dotcom stelt dat Obama de “ware reden” achter de vervolging door de Verenigde Staat weet. De internetondernemer vraagt daarom of Obama wil getuigen. Zowel de rechtbank als de oud-president hebben nog niet op het verzoek gereageerd.

Dotcom stelt in een verklaring dat de regering van Obama onder druk stond van de filmindustrie. “De overheid moest harder optreden tegen auteursrechtenschending, anders zouden de banden met Hollywood op het spel staan”, stelt hij. “Wij waren het perfecte doelwit: succesvol, bekend en we opereerden van buiten de Verenigde Staten.”