Klanten spannen rechtzaak aan tegen 23andMe

Na de tik op de vingers van de FDA vorige week, lijkt aan de lijdensweg van 23andMe nog geen eind. Klanten die de populaire DNA-test afnamen bij het Amerikaanse bedrijf hebben een rechtzaak aangespannen voor een schadevergoeding van liefst 5 miljoen dollar.

Voor het kort geding is aangespannen door de  Californische Lisa Casey en om haar zaak kracht bij te zetten is ze op zoek naar de vele duizenden kopers in de Verenigde Staten, die zich door de uitspraak van de FDA nu bedrogen voelen door 23andMe.

Volgens de volledige aanklacht is Casey op zoek naar een schadevergoeding van liefst 5 miljoen dollar, waarbij ze zich beroept op diverse wetten die van toepassing zijn in de Californische wet. Het Amerikaanse bedrijf doet volgens Casey ‘valse en misleidende uitspraken over de mogelijke relevante uitslagen die de test kan geven over borstkanker, diabetes, lactose intolerantie en verschillende andere condities‘.

Het is een kritiek die niet ver af staat van de verklaring die de FDA begin vorige week al deed, toen het 23andMe al bevel gaf om direct te stoppen met het verkopen van de DNA tests van $99.

23andMe heeft aangegeven op dit moment niet in te willen gaan op de rechtzaak.

Bekijk de hele aanklacht hieronder: