Klokkenluider: ‘Canadees bedrijf hielp Cambridge Analytica bij profileren kiezers’

Facebook, Snapchat, Instagram, Twitter

Volgens klokkenluider Chris Wylie had het Canadese bedrijf AggregateIQ software in handen om kiezers te profileren. Dat meldt Reuters. Wylie maakte eerder bekend dat Cambridge Analytica data van 50 miljoen Amerikanen misbruikte via Facebook.

AggregateIQ (AIG) heeft software gebouwd met de naam Ripon om Republikeinse kiezers aan te wijzen, stelt de klokkenluider. Ook konden er fondswervingen mee beheerd worden en enquêtes mee uitgevoerd worden. Dat zou een onderdeel zijn geweest van de verkiezingscampagne van president Donald Trump.

Cambridge Analytica en AIQ zeggen zelf niets met elkaar te maken hebben. Ook ontkennen de bedrijven onderdeel te zijn geweest van de verkiezingscampagne.

Zuckerberg

Ondertussen heeft het Britse parlement Mark Zuckerberg, de directeur van Facebook, gevraagd om mondeling toelichting te komen geven. Zuckerberg heeft dit geweigerd, maar stuurt wel zijn topman Chris Cox. Volgens CNN komt de CEO echter wel een verklaring afleggen tegenover het Amerikaanse Congres. Dat zou binnen een paar weken gebeuren.