KNVB gaat vanaf komend jaar experimenteren met videoscheidsrechter

Verschillende Nederlandse voetbalcompetities gaan experimenteren met videoscheidsrechters. Dat heeft de FIFA bekend gemaakt. In eerste instantie worden het systeem getest, zonder ze invloed hebben op de wedstrijd en de beslissingen van de scheidsrechter (offline tests). Later zullen ze ook echt worden gebruikt in wedstrijdverband.

De tests bij de KNVB zijn onderdeel van een grote groep aan internationale tests. Naast Nederland doen ook Duitsland, Portugal, Australië, Brazilië en de VS mee. Daarnaast zullen er tijdens de FIFA Club World Cup in Japan dit jaar offline tests plaatsvinden. Begin 2017 starten proeven, waarbij de videoscheidsrechter ook echt onderdeel wordt van de beslissingen van de scheidsrechter.

Vooroploper

Begin dit jaar werd al bekend dat tijdens de bekercompetitie komend seizoen gebruik zal worden gemaakt van een videoscheidsrechter. De KNVB testte het systeem al offline sinds 2013.

De FIFA heeft nu dus besloten om door te pakken in andere landen. Elk land is vrij om te bepalen in welke competities en wanneer ze de boel precies willen inzetten. Nederland kiest dus voor de bekercompetitie en de play-offs.

Over 2 jaar zal op basis van de testresultaten worden beslist of de technologie verder zal worden ingezet internationaal. Hoogstwaarschijnlijk zal het systeem dan ook nog niet actief worden gebruikt op het WK van 2018.

Een videoscheidsrechter is een extra scheidsrechter die alle beelden van de wedstrijd bekijkt en kan bekijken. De scheidsrechter op het veld kan hem om hulp vragen of de videoscheidsrechter kan zelf aangegeven dat er iets gebeurt in de wedstrijd. Teams kunnen geen beroep doen op de videoscheids.