Komt Apple dit najaar nog met een smartwatch op de markt?

Het is niet de vraag of Apple met een smartwatch gaat komen, het is alleen de vraag wanneer. En waarom. Dat is althans het gemeenschappelijke vermoeden. Want de kans dat Apple niet in de boot stapt die “wearables” heet, lijkt met de dag – en daarbij horende aankondiging van nieuw producten – kleiner.

Afgelopen januari werd het al overduidelijk tijdens de jaarlijkse CES in Las Vegas. Met bijna 3/4 hal (van de 8) gevuld vol nieuwe draagbare technologie lijkt die trend niet meer te stoppen. Niet dat het zo vernieuwend was, want bijna een jaar geleden voorspelde trendwatchers al dat bedrijven als Nike, Motorola en Adidas liefst 90 miljoen devices zouden verschepen tegen 2017.

Die “wearables” markt betreden met een zogenaamde “smartwatch” lijkt daarbij het meest voor de hand liggend. Niet alleen is dat segment van de markt op dit moment het meest in beweging (met de Basis en Pebble), maar het zou ook Apple’s productlijn complementeren na het verbannen van de om-de-pols-te-dragen iPod Nano.

Het is ook geen nieuws dat Apple met “iets in de draagbare technologie” bezig is. Althans, de geruchten gaan al langer. Zo zou het bedrijf samen met Intel werken aan een smartwatch met 1.5″ PMOLED display. Daarnaast investeerde Apple ook in het verder onderzoeken van gebogen displays.

Wie Apple een beetje kent, weet zich nog verder gesterkt in het gevoel dat Apple eerder met een smartwatch komt dan bijvoorbeeld een revolutionaire TV. Want hoewel de geruchten voor dat laatste ook al lang gaan, is de TV-markt nog teveel in beweging om er een “Apple-twist” aan te geven.

Het bedrijf is namelijk zelden de eerste met een product: ““Apple tends to let other people make the mistakes, then wait till the technology is ready and come out with a product that really solves the problem.””, aldus Bruce Tognazzini van de Nielsen Norman Group, maar ex-Apple.

Als we kijken naar de huidige producten in de markt zien we nog veel ruimte voor verbetering. Functioneel gezien: top! Maar wie de Pebble of Strata bekijkt is niet direct weggeblazen door zijn looks en bij de Basis vraag je je af waarom er vier knoppen opzitten voor 3 functies. En de user experience/interface is alles behalve verfijnd, zullen we maar zeggen.

39395-metawatch_teaser

Je kunt alleen maar hopen dat Jony Ive snel zijn tanden in een horloge zet, als je het zo bekijkt.

De vraag is, als alle signalen zo sterk zijn, wanneer mogen we hem verwachten. Door de bak genomen verwacht de gemiddelde Tech Nostradamus een smartwatch van Apple dit najaar of begin 2014.

Tijd moet het leren, de eerste mock-ups en prototypes zullen dan wel binnenkort gaan lekken. Of misschien dan toch….die tv?