Komt er een abonnement van Apple voor de iPhone?

Apple-iPhone-11

De afgelopen jaren is één ding duidelijk geworden: de iPhones worden er nu niet echt goedkoper op. Sterker nog, met iedere aankondiging lijkt de prijs van zo’n telefoon hoger te worden. En lang niet iedereen kan ruim 1.000 euro uitgeven aan een smartphone. Maar wat nou als je de telefoon als een abonnement kan kopen?

Het klinkt als een goed idee: neem een abonnement bij Apple, krijg een nieuwe iPhone en direct ook allerlei diensten. In zo’n bundel kan naast hardware bijvoorbeeld een abonnement op Apple TV+, Apple Arcade en Apple Music zitten. Een mogelijk aantrekkelijke combinatie.

De afgelopen jaren zijn hier dan ook diverse geruchten en speculaties over geweest. Maar tot nu toe blijft een echte dienst nog uit.

Wordt dit realiteit?

Hoewel het tot nu toe altijd bij speculeren is gebleven, lijkt een abonnement toch dichterbij de realiteit te komen. Analist Toni Sacconagi vroeg tijdens een gesprek met analisten, de pers en CEO Tim Cook namelijk naar zo’n abonnement, en Cook schoot het niet direct af, meldt CNBC. In plaats daarvan suggereerde Cook dat er al aan zoiets gewerkt wordt.

“Als het gaat om hardware als een dienst of als een bundel, zijn er al klanten die de hardware al als zodanig zien, omdat ze onderdeel uitmaken van upgrade-diensten en dergelijke”, aldus Cook. “Dus tot op zekere hoogte bestaat er al zoiets.”

Het bestaat al?

Mocht je even in de war raken: Apple heeft de afgelopen jaren al kleinere diensten en programma’s opgezet rondom een dergelijk idee. In 2015 kwam er bijvoorbeeld een programma waarbij je maandelijks voor een nieuwe iPhone kon betalen, in plaats van één keer. Daar zitten ook garantie en upgrades bij.

Ook is er het iPhone Upgrade Program, waarmee de garantie gekoppeld wordt aan nieuwe hardware. Nadat je 12 maanden betaald hebt, kun je upgraden naar de nieuwste iPhone. En Apple adverteert natuurlijk ook veel met het inruilen van je telefoon. Lever je je oude iPhone in, dan krijg je korting op een nieuwe. Maar een bundel met diensten, zoals door analisten voorgesteld, is er nog niet.

Cook heeft echter wel gezegd dat hij groei ziet binnen dergelijke abonnementen. De komende jaren komen er dan ook veel meer leden bij, verwacht hij. Dus misschien dat Apple uiteindelijk toch nog een dergelijk abonnement beschikbaar gaat maken.