Koningsdag 2022: zo kun je het vieren!

Koningsdag

Koningsdag gaat na twee jaar eindelijk weer door zoals vroeger: met een rommelmarkt én feestjes. Nieuwsgierig hoe jij de verjaardag van de koning dit jaar kunt vieren? Wij zetten het voor je op een rij.

Om maar even met het belangrijkste te beginnen: wat voor weer wordt het eigenlijk? Volgens Weeronline is het zeker geen slechte dag, al is het wel wat koeler dan de afgelopen dagen. Aanstaande woensdag wordt het in de kustgebieden namelijk tussen de 12 en 14 graden, met een noordenwind. In de rest van de land ligt de temperatuur rond de 16 graden, al wordt het vooral in het zuiden en zuidoosten zo warm.

Maar het is in ieder geval overwegend droog en de zon laat zich af en toe nog even zien. Met zonkracht 5 kun je zelfs de zonnebrand uit de kast trekken, want verbranden is zeker een optie.

De koning in Maastricht

Koningsdag is natuurlijk first and foremost de dag waarop we de verjaardag van de koning vieren. Net als voor corona gaat de koning dus ook weer bij een Nederlandse stad langs, waar alles uit de kast wordt getrokken om er een toffe dag van te maken. Dit jaar gaat Willem-Alexander naar Maastricht, wat al in 2020 de planning was. Het feest start op de Sint Servaasbrug en bevat verder tal van muziek en andere activiteiten.

Natuurlijk kun je ervoor kiezen om hier zelf bij te zijn, door naar Maastricht af te reizen. Mocht dat je plan zijn, dan kun je op de website van de provincie Limburg de gehele route én het programma van de dag bekijken om een goed plekje uit te kiezen langs de route. Een andere optie is om het gewoon lekker thuis op tv te kijken, met een stapel oranje tompoucen bij de hand. Welke optie je ook kiest, het wordt gegarandeerd leuk.

Rommelmarkt

Na twee jaar is ook de echte rommelmarkt weer terug en op diverse plekken wordt er als vanouds groot uitgepakt. In sommige steden – zoals Utrecht – begint de vrijmarkt zelfs de avond voor Koningsdag al, wat betekent dat je ’s avonds al kunt genieten van feestjes op straat en kunt shoppen voor leuke (en goedkope!) spullen. Op andere plekken gaat de markt pas ’s ochtends op Koningsdag open, maar dat is ongetwijfeld niet minder leuk. Hoe het in jouw gemeente zit, is te vinden op de website van de gemeente zelf.

Vrijmarkt op Koningsdag

Vrijmarkt op Koningsdag. Foto: Shutterstock.com

Handig trouwens: je hoeft tegenwoordig niet meer rammelend van het kleingeld over straat. Tikkie maakt het namelijk mogelijk om met een QR-code te betalen tijdens de vrijmarkt, zo heeft ABN AMRO bekendgemaakt. Tijdens Koningsdag kan iedereen via de Tikkie-app een eigen QR-code aanmaken, die klanten kunnen scannen om te betalen. De code kun je via de app scannen of uitprinten en aan je kraampje hangen. Daarnaast is er een Giro 555 QR-code, speciaal voor als je (een deel van) de opbrengsten wil doneren aan mensen uit Oekraïne.

Ook handig: de NS houdt een Oranjedienstregeling aan, speciaal voor de markten én feestjes in het land. Op diverse plekken worden langere en soms extra treinen ingezet. Dat betekent echter wel dat de vertrektijden en -sporen anders kunnen zijn dan je gewend bent, of dat je een keer extra of ergens anders moet overstappen. Dus check vooral je reis voor je op pad gaat!

Waar is dat feestje?

Wat is Koningsdag zonder een goed festival? Gelukkig zijn die er ook weer in overvloed. Klein nadeel: op veel plekken is het al wel uitverkocht. Maar er zijn op het moment van schrijven nog wel een paar festivals met kaartjes beschikbaar. Denk bijvoorbeeld aan Supersized Kingsday, waar nog een aantal late tickets voor te scoren zijn. En ook voor Oranje Bloesem zijn nog wat laatste tickets verkrijgbaar.

Foto: Shutterstock.com