Wist je dat je eigen oren geluid maken? Dit wordt “otoakoestische emissie” genoemd en het gebeurt als de haren in en binnenin het slakkenhuis – ook wel haarcellen genoemd – spontaan of als reactie op auditieve stimulatie gaan vibreren. Deze wetenschap wordt veel gebruikt bij onderzoek naar gehoorproblemen, maar vanaf nu ook in koptelefoons.
De Australische startup Nura zegt een koptelefoon te hebben gemaakt die deze geluiden oppikken en analyseren. Op basis daarvan optimaliseren zij je luisterervaring. Oftewel: de koptelefoon werkt als een zelfregulerende equalizer die geoptimaliseerd is voor jouw oren.
Speciaal voor jouw oren
De koptelefoon ziet er uit zoals je van een dergelijk apparaat verwacht. Maar het design is eigenlijk erg origineel. In de oorstukken zitten een paar oortjes, die voor twee doeleinden gebruikt worden. Ze produceren muziek en registreren de geluiden die jouw oren maken via een microfoon die in de oortjes verwerkt zit. De oorstukken zelf zorgen voor een lekkere bas, die we ook wel kennen van Beats-koptelefoons.
Luke Campbell, een natuurkundige en medeoprichter van Nura, legt tegenover The Verge uit: “Onze koptelefoons plaatsen een gevoelige microfoon in je oor, die de signalen ervan kunnen lezen en analyseren. Op basis daarvan onderzoeken ze welke frequenties je goed hoort en welke minder goed. Daarna weet de koptelefoon hoe jouw geluid en dat van de muziek die naar je oren toe gaat moet aanpassen om een match met jouw oren te creëeren.”
Voor je de koptelefoon gaat gebruiken moet je deze dan ook kalibreren via de applicatie. Hierbij worden er een aantal tonen afgespeeld die de haarcellen in je slakkenhuis laten vibreren en zo hun eigen geluiden laten maken. De microfoon pikt ze op en de koptelefoon analyseert ze. Op basis daarvan wordt er een luisterprofiel gemaakt. In totaal kun je twee luisterprofielen bewaren, plus een ‘gastmodus’.
Aansluitingen
De koptelefoon kun je aansluiten via USB of de lightning connector van een iPhone. Een normale aansluiting werkt niet, maar nu steeds meer bedrijven erover nadenken de ouderwetse analogse aansluiting te vervangen is dat misschien niet zo’n ramp. Bovendien koos Nura bewust voor dit ontwerp, omdat ze zo geen digitaal signaal naar analoog om hoeven te zetten.
Toch zitten er wel een aantal nadelen aan een koptelefoon als die van Nura. Wil je hem bijvoorbeeld aansluiten op je computer, dan heb je een adapter nodig. Daarnaast kun je je telefoon niet opladen als je je koptelefoon gebruikt. Voor dat laatste probleem komt er een oplossing, vertelt Campbell. In de uiteindelijke versies komt er een aansluiting aan het apparaat om de kabel om je smartphone mee op te laden aan te sluiten.
De koptelefoon van Nura is nu te steunen op Kickstarter voor 179 dollar. Hij wordt vanaf april 2017 geleverd. Zodra ze in de winkels komen, kosten ze 399 dollar.