Korpschef Nationale Politie genomineerd voor Big Brother Award

Minority Report

Gerard Bouwman, de korpschef van de Nationale Politie maakt kans op een Big Brother Award, de prijs voor de grootste privacyschender van het jaar. Aanleiding is de inzet van de politie op ‘predictive policing’, waarbij misdaad wordt voorspeld door het gebruik van big data. Dit doet denken aan fictie als Minority Report en Person of Interest.

Om dit mogelijk te maken moet de politie enorme veel gegevens verzamelen en opslaan. Daarnaast zeggen critici dat het er in kan resulteren dat onschuldige burger die afwijken van de norm worden aangeduid als ‘risicoburgers’.

Het gaat om de Expertprijs, waarvan de winnaar bepaald wordt bepaald door wetenschappers, columnisten, activisten en mensen uit het bedrijfsleven. Columnist Jonathan van het Reve over de nominatie van de korpschef:

Als dit zo doorgaat zul je er als onschuldige burger steeds meer op moeten gaan letten om je zichtbaar onschuldig en voorspelbaar te gedragen. Een keertje via een andere route naar je werk? Doe maar niet, daar krijg je alleen gezeik mee.

Voor de Big Brother Award Expertprijs zijn er nog twee andere genomineerden, die worden morgen en overmorgen bekend gemaakt. Er is ook publieksprijs, hiervoor zijn Achmea, Microsoft en minister Ronald Plasterk Park genomineerd. Beide prijzen worden volgende week woensdag uitgereikt.