KPN heeft Internet of Things-netwerk landelijk dekkend

Het LoRa-netwerk van KPN, speciaal voor Internet of Things-toepassingen, is landelijk dekkend. KPN is daarmee de eerste provider die een landelijk netwerk aanbiedt met deze technologie, maar ook andere partijen zijn bezig met de aanleg speciale IoT-netwerken.

In eerste instantie wilde KPN het netwerk eind dit jaar pas landelijk dekkend hebben, maar het bedrijf besloot de uitrol te versnellen. Volgens de telecomprovider was er vanuit het bedrijfsleven veel vraag naar het netwerk.

Het LoRa-netwerk heeft een groot bereik en gebruikt veel minder energie dan normale mobiele netwerken (zoals 2G, 3G en 4G). Daar staat tegenover dat de bandbreedte en dus de hoeveelheid data die kan worden verstuurd beperkt is. Echter wordt het netwerk vooral gebruikt om kleine hoeveelheden data, zoals locatie- en meetgegevens door te sturen.

Joost Farwerck, COO van KPN, zegt in een persbericht:

We constateerden het afgelopen jaar een toenemende vraag naar low-power netwerktechnologie voor Internet-of-Things toepassingen. Met de keuze voor LoRa spelen we hierop in, zodat miljoenen apparaten kostenefficiënt verbonden kunnen worden met internet. In nog géén jaar tijd heeft KPN in heel Nederland een netwerk gerealiseerd waarmee we aan deze marktbehoefte kunnen voldoen.

Toepassingen

Inmiddels zijn er al 1,5 miljoen apparaten aangesloten op het netwerk van KPN. En de toepassingen van de technologie zijn eindeloos. Zo gebruikt Schiphol de technologie al om erachter te komen waar materieel -zoals bagagekaartjes- zich bevindt en passen ze het ook toe bij afvalverwekking.

KPN test samen met de NS een LoRa-chip in OV-fietsen zodat de locatie van deze leenfietsen te achterhalen is. En met ProRail wordt een test gedaan met het monitoren van de nieuwe wissels die onlangs zijn aangelegd rond Utrecht Centraal.

Ook zijn er bedrijven bezig om producten voor consumenten op de markt te brengen die de techniek gebruiken. Het is daarbij niet de bedoeling dat je als consument een speciaal LoRa-abonnement bij KPN afsluit. In principe zijn het bedrijven die klant zijn bij de provider en op basis van de technologie diensten kunnen aanbieden.