KPN was al van plan om eind 2016 een landelijk dekkend LoRa-netwerk voor Internet of Things-toepassingen uit te hebben gerold, maar gaat die uitrol verder versnellen. Dit voorjaar moet het netwerk al landelijk dekkend zijn. De reden? Er is heel veel belangstelling vanuit bedrijven om aan de slag te gaan met toepassingen op het netwerk.
KPN kan het netwerk zo snel opbouwen, omdat het een uitbreiding is van de bestaande antennesystemen voor bijvoorbeeld 3G en 4G. Het losse netwerk is belangrijk voor Internet of Things-toepasingen omdat de techniek relatief weinig stroom verbruikt. Sensoren kunnen verbinding maken met het internet via LoRa om draadloos data door te sturen en tegelijkertijd maanden tot zelfs jaren doen met een batterij. Eerder schreef Dirk hier al een uitgebreid artikel over.
Naast KPN zijn er overigens ook andere initiatieven op LoRA-netwerken aan te leggen. Zo is er The Things Network, dat via vrijwilligers die zelf LoRa-antennes plaatsen, netwerken opzet in steden. Het nadeel is dat dat netwerk geen garanties geeft over dekking en beschikbaarheid, omdat het gratis en vrijwillig wordt opgezet. Voor commerciële toepassingen is het dus minder interessant.
Daarnaast gaat KPN de mogelijkheid bieden om locatiebepalingen te doen met LoRa, zonder dat GPS nodig is. Op basis van de afstand tot drie antennes kan deze worden vastgesteld (dit gebeurt ook al bij smartphones met het mobiele netwerk). Dit biedt veel extra toepassingen.
Op dit moment test KPN het LoRa-netwerk al met meer dan honderd partners en worden diverse proof-of-concepts uitgerold. Het bedrijf investeert daarmee direct in de ontwikkelingen van toepassingen op hun netwerk.