KPN start in vier Nederlandse steden met testen 5G-toepassingen

KPN gaat vier verschillende proeven in Nederland starten om de toepassingen van 5G te onderzoeken. Dat heeft KPN bekendgemaakt, meldt NU.nl. De tests vinden plaats in Amsterdam Zuidoost, een boerderij in Drenthe, de Rotterdamse Haven en op snelwegen bij Helmond.

De provider wil onderzoeken hoe 5G-technologie bedrijfsprocessen kan optimaliseren en de klantervaring kan verbeteren.  “Ook onderzoeken we hoe 5G in combinatie met ontwikkelingen zoals kunstmatige intelligentie, drones en virtualreality inzetbaar is voor verschillende slimme toepassingen”, aldus topman Jacob Groote.

De toepassingen worden getest op stedelijk gebied, maar ook op het gebied van landbouw, transport en logistiek. Zo is er een test waarbij het 5G-netwerk wordt ingezet voor drones om precisielandbouw. De drone wordt aan het mobiele netwerk gekoppeld.

Daarnaast is er een test waarbij auto’s gaan communiceren met andere auto’s op de weg of met bijvoorbeeld verkeerslichten en matrixborden.

Voorbereiden

KPN wil zich met de tests voorbereiden op de komst van 5G. Volgens de provider is voor de introductie van 5G de 3,5 GHz-frequentie noodzakelijk. Maar die frequentie is tot minstens 2022 bezet, omdat inlichtingendiensten daar gebruik van maken om af te luisteren.