KPN: ‘Storing 112 was niet het gevolg van een hack’

Nederland was er gistermiddag in de ban van: door een landelijke storing bij KPN waren 112 en de politie een aantal uren niet bereikbaar. En met de berichten van de laatste tijd, is het niet vreemd dat diverse mensen aan een hack begonnen te denken. Joost Farwerck uit de Raad van Bestuur van het bedrijf stelt tegenover Nieuwsuur echter dat het niets met een hack te maken had.

Het was gisteren tussen 16:00 uur en 19:30 uur niet mogelijk om 112 te bellen, of de politie. Gevaarlijk natuurlijk, want de noodnummers bestaan om een reden. Al snel was er chaos: het duurde even voor er alternatieve communicatieroutes opgezet werden – onder meer via Twitter, WhatsApp en alternatieve nummers – en er werden fouten gemaakt. Zo werd in een NL Alert per ongeluk niet het telefoonnummer voor WhatsApp van de politie gedeeld, maar die van de Telegraaf.

Maar wat ging er mis bij KPN? Hoe kon het gebeuren dat de noodnummers urenlang niet bereikbaar waren? Volgens Farwerck is er inmiddels een indicatie van de oorzaak. “Het heeft te maken met heel veel verkeer dat op de één of andere manier verkeerd omgeleid is.” Meer details durft hij nog niet te geven. Maar het gaat in ieder geval niet om een hack.

“Ons cybersecurity-team kijkt altijd direct mee bij een probleem in onze netwerken. Ze hebben nu nog geen enkele indicatie dat het zou kunnen gaan om een hack.”

Minister

Het is niet voor het eerst dat 112 plat ligt. In 2012 gebeurde iets vergelijkbaars. Daarom zijn er dan ook backups voor het netwerk, mocht er een storing plaatsvinden. Maar gisteren bleken die backups duidelijk niet genoeg. Waarom die backups niet werkten, is niet duidelijk.

Inmiddels werkt het netwerk weer naar behoren. Volgens Farwerck wordt er dan ook gecontroleerd of alles écht weer goed gaat. “We laten er nu extra verkeer op los om zeker te weten dat het weer robuust staat.”

Dat het netwerk weer robuust staat, is belangrijk. Maar volgens minister Grapperhaus van Veiligheid en Justitie had dit nooit mogen gebeuren. Tegenover de NOS zegt hij dan ook dat hij wil dat KPN naar het ministerie komt voor een gesprek. Dat gesprek staat voor vandaag gepland, bevestigt ook Farwerck. Daar is ook de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid bij aanwezig.