Numrush

KRO-NCRV maakt via data inzichtelijk waarom gevaarlijke verkeerslocaties zo gevaarlijk zijn

Iedereen die deelneemt aan het verkeer weet dat er een aantal gevaarlijke plekken zijn in Nederland. Maar wat zijn eigenlijk de gevaarlijkste verkeerslocaties en waarom zijn ze zo gevaarlijk? Dat onderzocht het datateam van KRO-NCRV, en het resultaat is te vinden in een mooi project op internet.

De omroep heeft analyses van 1.325.112 verkeersongevallen bekeken en op basis daarvan gevaarlijke locaties vastgelegd. Die informatie komt uit het Bestand Registratie verkeersOngevallen Nederland (BRON). Daarin staan alle ongelukken waar de politie een procesverbaal van heeft gemaakt. Kleine ongelukken, zoals iemand die van zijn fiets af valt, staan er dus niet in.

Vervolgens zijn er dronebeelden, animaties en timelapses gemaakt, waarmee zichtbaar wordt gemaakt wat de wegen zo gevaarlijk maakt. In totaal zijn er vijf locaties opgenomen op de website, waarbij de KRO-NCRV uitlegt wat er allemaal mis kan gaan. De drukste en onveiligste plek van Amsterdam is bijvoorbeeld met een timelapse in beeld gebracht. En het is niet moeilijk om te zien wat het zo gevaarlijk maakt. Mensen, auto’s en fietsers gaan kriskras door elkaar, en letten niet altijd op.

Maar het project maakt ook inzichtelijk waarom kruispunten bijvoorbeeld gevaarlijker zijn dan rotondes. Op de website is het verder mogelijk om aan te geven waar jij je onveilig voelt op de weg. Die tips – er zijn er al meer dan honderd ingestuurd – worden gebruikt voor een mogelijk vervolgonderzoek.

Het project van de KRO-NCRV is een onderdeel van het dossier verkeersveiligheid van het programma ‘De Monitor’. Dat werd gisteravond uitgezonden op NPO 2, maar is natuurlijk terug te kijken via NPO Gemist.

Het project ‘Wat kan er misgaan in het verkeer?’ bekijk je hier.

De foto boven dit artikel is onder de creative commons-licentie beschikbaar gemaakt door schermpeter42 via Flickr.