Speel even voor Trump of Rutte met de journalistieke game Eindbaas

De publieke omroep KRO-NCRV heeft een journalistieke game ontwikkeld: Eindbaas. In het spel kruipen bezoekers van in de huid van een persoon die belangrijke beslissingen moet nemen. De redactie van Brandpunt Plus, de online spin-off van het ‘grote’ Brandpunt, vult het spel wekelijks met nieuwe verhalen.

In de eerste aflevering staat de Amerikaanse president Donald Trump centraal. Gebruikers krijgen een dilemma voorgeschoteld, waarna ze op een quiz-achtige manier kunnen kiezen uit twee opties: A en B. Na een beslissing volgt een moment waarop gebruikers hun keuze moeten bevestigen, ondanks eventuele consequenties.

Zo lokt de eerste keuze al direct een oorlog met Noord-Korea uit, of ‘denkt iedereen dat The Donald een laffe praatjesmaker is’. “Dit eerste onderwerp is bewust wat speels”, zegt Jeroen Pen, een van de redacteuren van Brandpunt Plus. “Na de verkiezingen komen grotere verhalen en producties, bijvoorbeeld over de asielaanvraag van een homoseksuele vluchteling uit Afghanistan.”

Nieuw perspectief

Het spel is een manier om op een journalistieke manier complexe situaties onder de aandacht te brengen. “Waar we als redactie soms mee worstelen, is dat dingen enorm gecompliceerd liggen. Er zijn veel kanten aan één verhaal. Vaak is het moeilijk om dat in een klassieke vorm te gieten”, zegt Pen.

Hoewel de eerste aflevering wel wat weg heeft van een simpele quiz, is dat volgens hem niet terecht. “Een quiz gaat toch meer over welke informatie jij al weet en wat je daarvan vindt. Eindbaas onderscheidt zich omdat je in een journalistiek verhaal belandt.” De eerste aflevering noemde Pen bewust lichtvoetig, maar er staan ook afleveringen over het drugsbeleid op festivals en over een levenseindewens op de planning.

Volgens Pen is Eindbaas een succes als zoveel mogelijk mensen het spel weten te vinden. “We kunnen zien hoeveel mensen de game bezoeken, of iemand het spel afmaakt en of iemand het deelt. Daarnaast zou het mij heel blij maken als spelers van Eindbaas langzamerhand door het spel leren inzien hoe ingewikkeld bepaalde keuzes kunnen zijn en wat de consequenties daarvan kunnen zijn.”

De tweede aflevering van Eindbaas verschijnt donderdag 16 maart en gaat in op de Tweede Kamerverkiezingen. Nieuwe afleveringen komen vervolgens elke dinsdag online.