Kun jij het verdachte gedrag herkennen in deze foto’s?

Het lang stilstaan op een plek en het over je schouder kijken: iedereen doet deze dingen wel eens op openbare plekken. Toch zijn deze bewegingen ook de acties die beveiligingscamera’s labelen als mogelijk ‘afwijkend gedrag’. Esther Hovers maakte hier een serie foto’s genaamd False Positives over om daarmee bij te dragen aan de discussie over privacy, beveiliging en controle.

Hovers vertelt Wired dat beveiligingscamera’s die afwijkend gedrag in openbare ruimtes registreren, bijvoorbeeld zijn geplaatst Boston, Chicago, Washington D.C., maar ook op Schiphol, in Tilburg en in Eindhoven. Hovers interviewde beveiligingsexperts in Nederland over de slimme camera’s en die gaven aan dat er zo’n 8 ‘verdachte gedragingen’ zijn. Hieronder vallen het te lang rondhangen onder, te snel bewegen, op een hoek staan, over je schouder kijken, tegen de stroom inlopen, een groepje mensen dat plots uit elkaar gaat en synchrone bewegingen tussen mensen.

Hierna ging Hovers op pad met haar camera’s en maakte foto’s van voorbijgangers in de buurt van het station van Brussel. Deze foto’s voegde ze daarna samen in Photoshop tot een foto waarvan het nu de bedoeling is dat jij vertelt wie er zich verdacht gedraagt. In één van de foto’s is dit vrij gemakkelijk, daar staat een koffer bij een lantaarnpaal, bij andere foto’s is dit echter vrij lastig.

FP-06-1024x768

Hovers wil hiermee de discussie opwekken tussen persoonlijke vrijheid en openbare veiligheid met gebruik van beveiligingscamera’s. Hovers is sceptisch, maar begrijpt ook de noodzaak voor het beveiligen van openbare ruimtes. Hovers laat weten: “Ik wil niet te luid schreeuwen dat ik denk dat dit niet goed is, omdat ik ook geen betere oplossing heb”.

Meer foto’s vind je op haar website.