Kunnen we binnenkort toch films en series op Netflix offline bewaren?

Netflix overweegt om gebruikers video’s te laten downloaden, zodat ze offline bijvoorbeeld naar films en series kunnen kijken. Dat is goed nieuws voor frequente reizigers met een kleine databundel – zij zouden immers via wifi iets kunnen downloaden, zodat hun mobiele abonnement minder snel leegslurpt. En het geeft je de mogelijkheid om bijvoorbeeld in het vliegtuig Netflix te kijken.

Probeer alleen niet al te enthousiast te worden. De downloadoptie is op het moment niet veel meer dan iets wat Netflix overweegt. Toen Re/code aan Netflix-CEO Reed Hastings vroeg naar de mogelijkheid om te downloaden, antwoordde hij als volgt:

Hier moeten we over blijven nadenken. We hebben ons zoveel gericht op ‘klikken en kijken’ en wat streaming zo mooi maakt, maar we breiden ons inmiddels wereldwijd uit. En in andere landen zijn minder stabiele netwerken. Daar moeten we rekening mee houden.

Andere oplossingen

Het is niet bepaald een keiharde bevestiging dat Netflix downloaden mogelijk gaat maken, maar het staat in schril contrast met wat de streamingdienst eerder beweerde. Werd de streamingdienst in het verleden gevraagd naar een downloadknop, dan werd daar kritisch op gereageerd.

Netflix zei dan zich alleen op streaming te richten – en dat downloaden niet binnen het model van het bedrijf past omdat mensen vooraf niet weten wat ze willen kijken. Het bedrijf werkte daarom de afgelopen jaren daarom vooral in het optimaliseren van de streams zodat ze minder dataverkeer gebruiken. Ook biedt het bedrijf de mogelijkheid om de Netflix-catalogus via een lokale server aan te bieden, bijvoorbeeld in vliegtuigen.